Промени на ГЕРБ връщат правото на президента да назначава шефа на ДАНС

Елица Мартинова 29 януари 2014 в 11:40 1736 1

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ ще внесе в деловодството на парламента промени в Закона за ДАНС, които ще върнат правомощията на президента при избор на председател на Агенцията.

Това обяви в кулоарите на парламента зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Промените на опозицията предвдиждат ГДБОП, която преди 6 месеца бе пратена под шапката на ДАНС, да бъде върната отново в структурата на МВР. Според Цветанов при настоящата ситуация функциите на ДАНС и МВР се дублират.

Измененията на ГЕРБ предвиждат и по-високи критерии за кандидатурите при избор на шеф на ДАНС. Опозицията предлага в закона да бъде разписано, че номинираните трябва да имат минимум 12 години стаж.

От ГЕРБ настояват още да бъдат върнати правомощията на президента при избор на председател в ДАНС. Опозицията предлага назначението на председател да се случва след предложение от Министерски съвет, но само с указ на президента.

"Това, което беше извоювано право на демократичния Преход над 20 години, за да се постигне баланс межуд институциите и да се ограничат подобни грешки в един от основополагащите структурни звена в една демократична държава", аргументира се Цветанов.

Нужната от спешни промени в сектор "Сигурност" от ГЕРБ аргументираха с критиките в доклада на Европейската комисия, който бе оповестен миналата седмица.

"За нас е изключително неприемливо това, което бе констатирано в доклада на ЕК, и неглижирането от страна на днешните управляващи", изтъкна бившият вътрешен министър Цветанов.

Заместникът му в кабинета на ГЕРБ Веселин Вучков посочи, че от ГЕРБ ще предложат "подобрения" и в Закона за Специалните разузнавателни средства, Закона за МВР и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови