Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Кандидатите за шеф на ДАНС с идентични концепции

Юлиан Христов 16 юли 2013 в 18:14 2567 3

Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев, Снимка: БГНЕС

Двамата кандидати за председател на ДАНС, които бяха изслушани от депутати от комисията за контрол на спецслужбите, представиха сравнително еднакви концепции за работата си.

Владимир Писанчев и Недялко Недялков са действащи служители на агенцията, като първият е изпълняващ функциите председател, след гафа с назначаването на Делян Пеевски на поста. 

„Не мисля, че представянето ни в комисията е симулация на конкуренция, защото с мен говори премиерът, и каза, че ще ме предложи. Предполагам, че с господин Недялков е говорено по абсолютно същия начин и са търсени други начини, за да се определи кой ще е”, коментира пред журналисти Владимир Писанчев на излизане от комисията.

По думите му в ДАНС няма лобита, които да се борят в момента. 

Рисковете и заплахите за страната са що-годе аналогични. Въпрос на лична визия и разбиране е - кое от тези ще бъде изведено малко по-напред или малко по-назад, коментира преди това Недялко Недялков. "Ние работим на едно и също място дълго време. Не може да очаквате големи разлики в това, което казваме”, допълни колегата му Писанчев, след изслушването.

"Ние сме отвътре от самата служба, знаем какво прави тя, какво целим и накъде отиваме. Не може да очаквате драстични разлики между нас. Не би било нормално да има разлики”, каза Писанчев. 

Пред депутатите той изложи визията си, че основният риск за сигурността е икономическата криза, защото тя намалява "потенциала на държавата да упражнява функциите си и забавя икономическия растеж."

"Тези рискове изискват насочване на ресурса на ДАНС в посока на разследване на икономическите престъпления и корупцията, като се обръща особено внимание на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, отклоняване на евросредства, данъчните измами", продължи Писанчев. "Корупцията и организираната престъпност са взаимно свързани. Те създават верига, която е в ущърб на националната сигурност", каза той.

Концепцията на Недялков, който в момента е директор на Дирекция "Класифицирана информация", се различаваше само с това, че той посочи като слабо място борбата с киберпрестъпленията, която била неефективна. Той поиска да се създаде възможност "ДАНС по-гъвкаво да управлява ресурса си", но без да обясни какво точно има предвид. По думите му така щяло по-адекватно да се отговори на заплахите пред националната сигурност.

Аз съм убеден, че и двамата кандидати за председател на ДАНС имат необходимите качества. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

И двамата имат необходимите качества, знания, умения и опит, каза Йовчев. Той посочи, че може би съвсем скоро ще бъде избран кандидатът. „Министър-председателят ще реши кой от двамата кандидати да предложи”, каза Йовчев.

На въпрос - с какво кандидатите са по-добри от предишната кандидатура, Йовчев отговори, че не би искал да коментира първата кандидатура, защото няма поглед върху господин Пеевски. По думите му - и двамата кандидати са професионалисти, които са прекарали голяма част от трудовия си стаж в агенцията, които са доказали, че имат съответните знания и умения, които имат съответния опит и дори имат включително опит и да управляват агенцията, тъй като са на ръководни длъжности от доста време. И двамата се ползват с доверието на международните ни партньори, каза Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!