Прокуратурата иска отстраняване на кмета на Ботевград

OFFNews 13 юли 2015 в 12:41 3434 1

Прокуратурата отстраняване на кмета на Ботевград

Окръжна прокуратура - София поиска от съда прекратяване пълномощията на кмета на община Ботевград.

При извършена справка в „Регистър БУЛСТАТ“ и лична прокурорска проверка на фирменото дело е установено, че Георги Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество – „Керам -97“ООД. Преди встъпването си в длъжност през 2011г., а и до момента, не е подавал молба, респ. - няма решение на Общото събрание на дружеството за изключването му като управител и съдружник.

Според закона за местната власт кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност, да бъдат контрольори, управители или прокуристи в търговски дружества, търговски пълномощници, търговски представители, търговски посредници, синдици, ликвидатори или да участват в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества и кооперации за времето на мандата им. Нарушаването на тази императивна забрана представлява основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета на общината, аргументират се от държавното обвинение.

На 5 юни 2015г. Окръжна прокуратура –София е сигнализирала за това Общинската избирателна комисия –Ботевград и е изпратила всички документи за проверка и произнасяне. С решение от 26 юни 2015г. ОИК е отказала предсрочно да прекрати мандата на Георги Георгиев.

Окръжна прокуратура - София е протестирала решението пред Административен съд - София област и предстои разглеждане на делото.

На 22 юни Георги Георгиев беше отведен принудително в прокуратурата, след като категорично отказвал да даде обяснения пред прокурор. Срещу него тече проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем.

Георги Георгиев е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ при Николай Бареков и обратно.

Миналата година стана ясно, че Даниел Георгиев десетки пъти е купувал имоти на Община Ботевград на безценица - не лично, а чрез други лица и винаги по една и съща схема: първо, общината обявява празни незастроени площи от града на търг, купуват ги хора на цени малко под нормалните, а само ден-два след това те продават една десета площ на Георгиев, но на цени 10 пъти под тези, които са платили на общината, т.е. на загуба. Все по тази схема и с придобиването на по 10% от чужди имоти Георгиев става собственик на голям брой терени от по 100 до 200 квадрата.

През май тази година Изпълнителната комисия (ИК) на партията прекрати членството на Георгиев. Това стана след като кметът на Ботевград сам поиска да напусне партията. Като мотив за това свое решение Георгиев посочи изказването на Борисов пред Би Ти Ви: "Кметът на Ботевград няма да бъде кмет на ГЕРБ и никога не бих застанал зад кмета на Пазарджик и подобни, които видяхме как живеят".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!