Проф. Михайлова: Предложението премиерът да поеме поста и на външен министър не е най-доброто

OFFNews 22 април 2024 в 08:47 1151 0

Екатерина Михайлова

Снимка БГНЕС/архив

Предложението служебният премиер да поеме поста и на външен министър не е най-доброто. Това отслабва позициите на външната политика, коментира преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова по БНТ.

Според нея, темата външен министър се превърна в ябълката на раздора, а всъщност би трябвало да е на по-заден план.  

"Би трябвало външната политика да следва една логика, каквато има държавата като външнополитически курс, което е следствие на вътрешната политика. И кой ще е човекът има значение, но не би трябвало това кой е човекът да води до сътресения във външната политика на държавата. За съжаление, едни такива сигнали дават лош пример и навън и вътре в страната", поясни Михайлова.

По думите ѝ, сякаш за служебното правителство никой не носи отговорност, което е доста странно:

"Всеки предлага, но всеки бяга от това да каже чие е правителството, а то наистина не е ясно чие е, защото веднъж президентът избира от кръг лица, след това от избрания за премиер се очаква да посочи министрите, следва указ на президента и накрая министър-председателя и министрите се кълнат пред Народното събрание. 

Ако се стигне до смяната на министри в служебния кабинет, за клетвата на един или двама министри ще трябва специално да се свика заседание на парламента, тъй като депутатите ще излязат във ваканция по време на предизборната кампания, обясни още проф. Екатерина Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки