Проф. Герджиков: Няма да откажа подкрепа на ДПС, на БСП... на всички партии

Говорих с Борисов. Мина неочаквано добре за мен, каза кандидат-президентът

OFFNews 03 октомври 2021 в 14:03 10286 7

Не съм партиен кандидат. Готов съм да работя с всички партии. За мен е важно да ме подкрепят хора от целия спектър. Надявам се да убедя всички, че съм подходящия за президент, за да убедя всички тези хора. Това заяви ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков веднага след като инициативен комитет издигна кандидатурата му за държавен глава в тандем с полковник Невяна Митева.

Той обяви, че в близките дни ще представи програмата и приоритетите си.

"Няма да откажа подкрепа от никоя партия, защото това би бил лош знак към българското общество - включително на ДПС, на БСП, на всички партии... Не искам да покажа лошо отношение към никой, защото така ще отрежа възможността за разбирателство между самите тях. Когато партиите се карат помежду си, обществото гледа с недоумение. Това трябва да спре. Аз ще потърся всички партии, за да няма никакво съмнение, че съм се обърнал към всички. Не съм сигурен, че ще ме подкрепят, особено на първи тур, но смятам, че техните собствени избиратели ще се обърнат към нас, защото и в днешното събиране имаше хора, които години наред са подкрепяли други партии, освен тази, която досега ме е подкрепила. Имаше хора, които са спорили с партия ГЕРБ и са се изказвали неласкаво за нея, но когато видяха нашата президентска двойка, сами ни се обадиха", каза проф. Герджиков. 

Той обяви, че е обсъдил кандидатурата си за държавен глава първо с хора от академичните среди, сред които бил и бившият министър на образованието от ГЕРБ Красимир Вълчев.

"Той се обърна към мен с предложението да се срещна с г-н Борисов, за да получа подкрепата на партия ТЕРБ. Аз отговорих, че това не е лоша идея, но че искам да общувам с всички партии, а не с една. Затова предложихме да ни издигне инициативен комитет. Подкрепата на всички е добре дошла", разясни Герджиков.

Той първо щял да потърси подкрепа от страна на десните партии, а не от ДПС.

"Ако бъдем подкрепени от ГЕРБ никой от нас няма да бъде избран. Ако бъдем подкрепени от ГЕРБ и от ДПС, накрая никой от нас няма да бъде избран. Ако нашата двойка бъде избрана, това ще означава, че за нас са гласували 51 процента", каза Герджиков.

Професорът уточни, че няма нищо против личността на досегашния президент Румен Радев и че е готов да участва в дебат с него.

"Познавам се с него и сме в най-добри отношения. Но това, което виждаме в края на мандата на един президент, е резултатът. Изпълнил ли е изискването на конституцията да е олицетворение на единството на нацията", каза той.

Герджиков категорично заяви, че няма нищо общо с партия ГЕРБ и с партия ДПС.

Според него разговорът му с бившия премиер Бойко Борисов, с когото се познавали съвсем бегло, протекъл "неочаквано добре за мен".

"Имам резерви към някои от политиките на партия ГЕРБ, особено в първото им правителство, след това нещата се пооправиха. Поради това очаквах и неприятни изненади. Първото, което той ми каза, бе, че ако се разберем за подкрепа на нашата кандидатура, те нямат никакви изисквания", каза Герджиков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1215

4

Lyubo

03.10 2021 в 14:45

Няма и да му се наложи да отказва, защото няма да му бъде предложена, Освен разбира се от ДъПъСъ.

6145

3

kokoten

03.10 2021 в 14:23

По интересно е какво мислиш за последните години на управлвение на Мутрата и защо сегашния Президент встъпи в такава тежка конфронтация с тогавашното ръководство на държавата.Този пундек смята ли за необходимо да се случват тези промени за които всички говорят или за него това са само приказки и като стане президент всичко ще продължи по старому....не ни трябва такъв гъзолизец,трябва ни боец,човек който ще казва "не" на търгаши,боклуци и откровени мутри,кавито има не малко в ДПС и ГЕРБ,и другаде се намират....Боец с твърдо "не" ни трябва ,а не плужек....