Наистина обединени - мотото на кандидатпрезидентския тандем проф. Анастас Герджиков - полк. Невяна Митева (видео и снимки)

И този инициативен комитет се обяви за "цветът на нацията"

OFFNews 03 октомври 2021 в 12:11 6806 0

проф. Анастас Герджиков

Снимка Александра Маркарян

проф. Анастас Герджиков

Днес инициативен комитет от 67 души издига кандидатурата за президент на проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, за президент. Председател на ИК е юристът и бивш депутат от ГЕРБ Радомир Чолаков, а събитието се провежда в зала 6 на НДК. На същото място преди няколко дни бе издигната официално и кандидатурата на Румен Радев за втори мандат на "Дондуков" 2.

Вицепрезидент на проф. Герджиков ще е Невяна Митева - полковник от ВВС. Предизборното мото на тандема ще е "Наистина обединени".

Смея да ви нарека "цвета на нацията", но без да ви противопоставям на онзи цвят на нацията, който бе обявен преди дни на Инициативния комитет, който издигна Румен Радев. Вероятно Радев е талантлив генерал, това го казват много хора, но неговата политика прилича на прочутия трактат "Изкуството на войната". Понякога имам чувството, че сме на бойно поле, на което непрекъснато се извършват битки. Не желая някой непрекъснато да преследва, да изчегъртва някого. Искам да се гради, да има обединение, каза в началото проф. Николай Овчаров.

Председателят на ИК Радомир Чолаков заяви, че Герджиков и г-жа Митева са хора, с които ще се гордеем, когато представляват България. 

„Добрата дума и сърдечната подкрепа на г-н Герджиков и г-жа Митева са много по-важни от формалните подписи. Ние не сме се събрали тук, за да отчитаме бройки или да поставяме разделителни етикети. Поводът, който ни е събрал днес, не е процедура. Това е духовен и творчески акт на съзидание, с който призоваваме всички добри сили да помогнат на страната и народа ни и да ни укрепват в следващите дни по пътя, който заедно ще извървим в името на по-доброто бъдеще на България. Благодарим на всички, които ни писаха и се обадиха, че подкрепят нашата кандидат-президентска двойка. Приливът на позитивна енергия, който чувстваме, е несравним“, каза той.

Чолаков каза и че през последните дни хиляди пъти е чул, че "г-н Герджиков и г-жа Митева са личности, каквито всички ние винаги сме искали да видим начело на държавата ни - хора свободни, независими, изградили сами биографията си, които се ползват с огромния респект на своите професионални общности и далеч извън тях. Хора, с които ще се гордеем, когато представляват България и които са се справили с несгодите на живота".

Това е важно условие, защото само така се развиват чувствата на емпатия, любов и солидарност не само с нас и нашите съмишленици, но и с всеки ощетен от живота беден, самотен и страдащ български гражданин до последния човек, когото те оттук нататък ще представляват“, допълни той.

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева, заяви, че се гордее, че е родена, живее, че е създала семейство и е отгледала децата си в България.

"Благодаря на Бог, че се радвам на три прекрасни деца и силен, смел и любящ съпруг", каза тя.

Митева посочи, че още от дете спортът я е научил на ред и дисциплина, с които е постигнала резултати и национални рекорди, които само преди 3 дни са навършили 33 години.

"Повече от 3 десетилетия службата ми в името на родината, осмисля живота ми и ми даде чувство за сигурност и самочувствие", призна тя.

Митева разказа, че е работила и в много неправителствени проекти, помагала е на семейства и деца с различни нужди, а това й е донесло дълбока удовлетвореност.

"Дойде време за обединение - истинско, затова се включвам в изборите. Не трябва омразата да осакатява живота. Не искам да живеем разделени. Можем да вървим напред заедно. Нека бъдем любящи човеци. Благодаря на всеки тук за това, че застана до нас с имената, историята и постиженията си", каза тя.

Според нея заедно можем да дадем истински смисъл на думите "наистина обединени".

След нея на церемонията говори и кандидатът за държавен глава проф. Анастас Герджиков. Той посочи, че е приел номинацията си, защото вярва, че "всеки от нас в даден момент от живота си трябва да плати цената за това, което е получил от родината си".

"Не съм политик, не мисля и говоря като такъв. Аз съм българин като вас, готов да поене отговорността и да плати цената за това. Когато казвам "да се обединим" не говоря за политици и партии, а за хората и нацията", каза професорът.

Герджиков подчерта, че единственото, което иска, е да помогне за единството на нацията.

"Не съм партиен кандидат и член. Няма как да бъда привърженик на определена партия, особено пък ако бъда избран на такъв пост. Очаквам да ме подкрепят хората, които мислят, че трябва да си протегнем ръце", заяви той.

Според него трябва дебат и обединение по най-важните теми.

"Обединение в парламента например не означава всички партии да станат едно. Идеята на партиите е да представляват само част от обществото. Обединение не е да се съберат добрите и лошите, битите и биячите. Обединението е да се разберем по темите, по които има пълен консенсус в българското общество", каза още Герджиков.

Той заяви, че в кампанията категорично няма да влиза в тон на хули и да изкарва компромати.

"Няма да се противопоставяме остро и нечестно. Само, ако наистина сме обединени", добави ректорът на СУ.

Сред участниците в инициативният комитет са бившият ректор на СУ проф. Боян Биолчев, бившите министри на образованието Красимир Вълчев, който вече обяви, че е предложил на партия ГЕРБ да подкрепи ректора на СУ проф. Румяна Коларова и проф. Владимир Атанасов - министър по времето на Симеон Сакскобургготски, отстранен предсрочно след корупционен скандал с приема в гимназиите след VII клас.

В списъка са още Вили Лилков, проф. Милена Стефанова (СУ), ректорите на седем висши училища - Химикотехнологичен и металургичен университет-София, Национална спортна академия, Икономически университет-Варна, Медицински университет-Плевен, Тракийски университет-Стара Загора, Аграрен университет-Пловдив и Шуменски.

Зад кандидатурата официално застават също социалният антрополог Харалан Александров, писателят и драматург Стефан Цанев, сценаристът Юрий Дачев, директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, на театър „София“ – Иреней Константинов, актьорите Филип Аврамов и Тончо Токмакчиев, музиканти и певци, сред които Милена Славова, Михаил Белчев, Никола Коцев, Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Богдана Карадочева и композиторът Стефан Димитров.

Олимпийската шампионка Стойка Кръстева и кметовете на София и Бургас - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов - също са се включили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови