Приеха окончателно антикорупционния закон

OFFNews 20 декември 2017 в 16:17 12249 2

Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Със закона се създава единен антикорупционен орган – Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която ще контролира лицата, заемащи висши публични длъжности.

Ръководството на Комисията ще бъде избирано от Народното събрание.

След бурни дебати последните седмици при едно от най-спорните обсъждания, стана ясно, че Комисията няма да разглежда анонимни сигнали.

Подателите на сигнали също така няма да се ползват с протекции, а всеки подал неверен сигнал може да стане обект на дело за клевета.

Членовете на комисията ще преминават проверка за почтеност, която има за цел да установи, че проверяваното лице изпълнява правомощията или задълженията си. 

Новата Комисия също така ще може да подслушва и проследява проверяваните. 

Лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов заяви: Приехме текстове, които ще могат да дадат по-голямата ефективност за борбата срещу корупцията. Това ще бъде част от изпълване на нашето законодателство със съдържание, което съответства на потребностите и желанието на българските избиратели и същевременно на Европейската комисия.

"Имахме различия. Законът е приет, това е хубаво. Хубаво е, че ще се изпълняват препоръки, но е време за резултати. Ние ще сме тук след няколко месеца, за да ви попитаме, къде са тези резултати? Ако тях ги няма, това ще е и заради този закон", каза Крум Зарков от БСП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови