Quantcast

Президентът свиква извънредно КСНС за датата на вота

ОFFNews Последна промяна на 10 юни 2014 в 16:39 7028 11

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще свика извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) във вторник.

Новината дойде след днешното изявление на лидера на БСП Сергей Станишев, който като мандатоносител обяви, че е "най-коректно и отговорно" кабинетът да подаде оставка след като вотът на недоверие бъде преодолян, а след това да бъдат насрочени избори за края на юли.

„Искам да заявя на нацията, че се отнасям много сериозно към своя ангажимент като държавен глава. Имам постоянен диалог и контакт с политическите лидери. Не мога да приема да се замерят с дати за изборите през медии. Това, което ще направя, за да приключим на този етап по най-достойния начин и да покажем отговорно отношение и демократичен подход от българският политически елит към политическата и парламентарна криза това, е да свикам извънреден КСНС, който планирам за следващата седмица във вторник”, посочи държавният глава.

Той добави, че се надява в рамките на КСНС да бъде определена дата за изборите, да се съгласува процедура за избор на еврокомисар от България и да се постигне съгласие за "важни реформи, които не ни чакат и проблемни казуси, които не могат да бъдат отлагани" като „Южен поток” и спрените еврофондове по две оперативни програми.

ЕК може да спре още 2 оперативни програми

"От ЕК разбирам, че още две оперативни програми са на път да бъдат спрени – ОП „Транспорт” и ОП „Конкурентноспособност". Това е катастрофа за държавата в най-тежкия момент”, допълни Плевнелиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.06 2014 в 19:41

Само да добавя за джурналята. Вместо да copy-paste-вате изказвания на знайни и незнайни, умни и не чак толкова същества, защо не започнете наистина да мислите и да направите примерно елементарното - да проверите, дали глупостите които излизат от устата на нашите мили политици и общественици имат някакъв резон в реалността? Хората са на възраст, могат да дават малко фира вече. Много ще ми е интересно, някой да прави такава журналистика, да проверява примерно какво пише в законите, в Конституцията, какви са правилата, дали има разминавания и прочие. Не искам да ставате психолози, а просто съвсем малко лъч светлина да има в тая журналистика, че много жълто стана, чак кафяво - Кънчев пръднал и новина за него. Малко от малко, разбирам че печелите от посещения, ама като събирате само олигофрени да ви посещават, не правите услуга на народа.

10.06 2014 в 19:35

Професоре, браво! Една умна приказка и то теб да чуя. Аз си знаех, че си много добър в copy-paste схемата. Този път дори си уцелил истински неща, а не фантасмагории и опорни точки. Адмирации!

10.06 2014 в 18:53

С трезвите си преценки,твърдата европейска позиция и балансирана вътрешна политика,Плевнелиев успява да удържи "коня" да не вкара каруцата в блатото..

10.06 2014 в 17:57

Датата де определя от според основния закон, а не от политическите сили. В Конституцията и в Изборния кодекс са записани процедури и срокове, които не позволяват произволни срокове за предсрочни избори.

Ето конкретните текстове:

Чл. 99.

(1) Президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

(2) Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

(3) Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.

(4) Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

(5) Ако не се постигне съгласие за образуване на правителство, президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 64, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.

Чл. 64.

(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

10.06 2014 в 17:47

Роската се е сетил да свърши нещо.

10.06 2014 в 17:34

"Президентът"

10.06 2014 в 17:04

То от неговите КСНС файда дотука няма, само циркаджилъци

10.06 2014 в 17:03

Браво на БСП. Отново докараха държавата до Национална катастрофа

10.06 2014 в 16:56

Изборите неможе да са през Юли нормалните хора са на почивка само пенсионерите и циганите ще гласуват тогава. Това искат престъпниците от БСП.

10.06 2014 в 16:51

Защо чак след седмица?Гащите на жена си ли ще пере през това време?Нали искахме оставка-веднага?