Президентът сезира Конституционния съд за избора на председател на Сметната палата

OFFNews 11 юли 2023 в 17:42 1966 1

Румен Радев

Снимка president.bg

Румен Радев

Президентът сезира Конституционния съд с искане да бъде обявена за противоконституционна част от решение на Народното събрание от 7 юли, с което се определя изпълняващ правомощията на председател на Сметната палата.

Румен Радев счита, че с това решение не само не се преодоляват последствията от решението на Конституционния съд от 22 юни 2023 г., а напротив - то представлява неизпълнение на същото решение.

Президентът намира в действията на народните представители нарушение на принципа за законност и на принципа за независимост на Сметната палата.

"Като поставя под заплаха независимия статут на Сметната палата, парламентарното мнозинство уронва принципа за правовата държава и също така подкопава и демократичния характер на управлението, защото препятства налагането на отговорност и отчетност над актовете на правителството" - твърди Радев.

Рано тази сутрин върнатият от Конституционния съд председател на Сметната палата Цветан Цветков не успя да влезе в сградата на институцията днес. Цветков опита да влезе в сградата, за да заеме поста си, но му бе отказан достъп. 

От Сметната палата изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че Цветков не е председател, а посетител, както и че не е допуснат заради заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  10307

  1

  AntiZ

  11.07 2023 в 20:10

  Тия в парламента що не направят чорапа "посетител" на бърза ръка в президентството с един импийчмънт?
   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите