Сметната палата с позиция: Цветков не е председател, а посетител

Директорът на охраната издал докладни, в които се опасява от обстоятелства, пречещи на нормалния ритъм на работа. Заради това е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата

OFFNews 11 юли 2023 в 12:05 1642 0

Сметната палата

Снимка Александра Маркарян

Сградата на Сметната палата

След като върнатият от Конституционния съд председател на Сметната палата Цветан Цветков не успя да влезе в сградата на институцията днес, оттам изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че Цветков не е председател, а посетител, както и че не е допуснат заради заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата.

Рано тази сутрин Цветков опита да влезе в сградата, за да заеме поста си, но му бе отказан достъп. 

"Станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Горица Грънчарова-Кожарева с една нищожна заповед саботира изпълнението на решение на Конституционния съд, според което аз съм възстановен като председател на Сметната палата. Днес трябва встъпя в изпълнение на своите пълномощия. Станахме свидетели на грубо погазване на независимостта на Сметната палата и на оронване на нейния престиж и авторитет. Ще потърся правата си по съдебен ред", коментира Цветков.

Сега от Сметната палата обясняват, че със свое решение от 7 юли, включващо и уреждане на последиците от решението на Конституционния съд, Народното събрание е определило зам.-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева да изпълнява правомощията на председател до избора на нов.

Оттам прилагат и препис от решението на парламента, като обясняват, че то е гласувано от 161 депутати от присъстващите 168 души. 

"България е парламентарна република и актовете на Народното събрание трябва да бъдат изпълнявани. Ето защо Горица Грънчарова-Кожарева е длъжна да осъществява правомощията на председател, изпълнявайки решението от 7 юли", пишат от Сметната палата.

Те тълкуват и разпоредба от Закона за Конституционния съд, според която Народното събрание е в правото си да уреди последиците от отмененото от Конституционния съд решение.

От позицията става ясно, че е издадена заповед за временно ограничаване достъпа на посетители в сградата. Целта на заповедта е "да се създадат условия за нормална работна обстановка, опазване на сигурността на служителите и посетителите".

Тя е издадена въз основа на две докладни записки от директора на дирекция "Сигурност", в които се изразяват опасения, че е възможно да настъпят обстоятелства, пречещи на нормалния ритъм на работа.

"Господин Цветан Цветков, във връзка с цитираното решение на Народното събрание от 7 юли 2023 г., не е действащ председател на Сметната палата, а посетител. Затова не беше допуснат в сградата", пишат още те.

В позицията е цитирано изявление на Грънчарова-Кожарева, в което тя заявява, че Сметната палата има над 140-годишна история с безупречна репутация и нито един бивш председател, освен Цветан Цветков, не си е посзволил да използва институцията като разменна монета за собственото си кариерно оцеляване.

"Още по-нелепо е, че след 8 години като председател, на тротоара пред сградата той направи заявки за отчет за работата си и внушения за сензационни разкрития", казала още Грънчарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки