Президентът Радев ще се кандидатира за втори мандат

Корумпираното управление трябва да бъде сменено на изборите, заяви държавният глава

OFFNews 01 февруари 2021 в 10:17 5344 0

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това заяви президентът Румен Радев на отчетна пресконференция по повод изтичането на четвъртата година от встъпването си в длъжност.

Според държавния глава предстои формата за това да бъде уточнена.

Предстои ни плаване в бурни води. Ще държим стабилен курс с ясни послания. Формата на издигане на кандидатурата ни ще стане ясно след парламентарните избори. Подкрепят ни милиони български граждани. Преговори с политически партии не сме водили, добави той.

Радев заяви, че няма да налага вето върху промените в изборния кодекс, гласувани от парламента.

"Измина година на драматични, бурни събития, които ускориха хода, в тази турбулентна година, президентската институция продължи да бъде коректив срещу беззаконието и лобизма, да работи и отстоява интересите на българите зад граница, каза той. 

Държавният глава припомни, че още в началото на миналата година, е снел своето доверие от правителството.

"Изригналите протести, потвърдиха правотата на президентската институцията. Тя беше отново на висотата на обществения интерес и подкрепи с присъствие и призиви за оставки към Народното събрание. Институцията ни бе стожерът, който не допусна исканията да бъдат удавени в разразилата се пропагандна кампания на властта", атакува той правителството още в началото на отчета си.

Радев посочи, че е настоял за навременни мерки за справяне с кризата от коронавируса. 

"Защитата на държавността беше водещ приоритет на работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които наложих, реакцията на обществеността, ги потвърди. Наложеното вето на закона за извънредното положение намери отзвук и в чужбина. Твърдият курс в защита на конституционализма, разколеба вносителите на проекта за нова Конституция и той приключи още по-жалко, отколкото беше стартирал", каза президентът.

Той подчерта, че президентството е мобилизирало силен експертен капацитет, разработило и предложило конкретни проекти в плана за устойчивост на България.

"Очаквам от правителството с ясни критерии да обясни кои проекти ще бъдат реализирани. Мога да гарантирам, че тези 5 проекта, имат значение за редица критични за България форми. С перспективни и ефективни решения за българската енергетика и областта на здравеопозването, бързата помощ, да получат нужното внимание", добави Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови