Премиерите на България и Северна Македония поднесоха цветя на паметника на Кирил и Методий

Ангел Марковски 24 януари 2022 в 17:17 1600 0

Снимка БТА/Минко Чернев

По покана на министър-председателя Кирил Петков на двудневно официално посещение в София е премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски (ляво). Официалната церемония по посрещането се състоя на площад "Св. Александър Невски"

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски бе посрещнат на площад "Св. Александър Невски" в столицата. Ковачевски и членовете на правителството на югозападната ни съседка са на двудневно посещение у нас по покана на българския премиер Кирил Петков, който на 18 януари посети Скопие с ръководена от него правителствена делегация.

Двамата премиери положиха венци пред Паметника на Незнайния воин под съпровода на представителния Гвардейски духов оркестър. След това двамата поднесоха цветя и пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Двете правителства ще проведат съвместно заседание в резиденция "Бояна" утре. Паралелно с това са предвидени заседания на новосформираните работни групи в различни области, а среща ще имат и съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси. 

Вицепремиерът по европейските въпроси на Северна Македония Боян Маричич не е в състава на делегацията заради положителен тест за КОВИД-19. За съжаление няма да мога да присъствам на първото заседание на междуправителствената работна група за европейска интеграция и зелена политика, написа Маричич във фейсбук профила си. Подкрепям изцяло процеса на задълбочаване на сътрудничеството на всички равнища и във всички области, както и сближаването на двата народа чрез осезателни резултати от  функционирането на работните групи, написа още Маричич. По думите му с България се открива нова възможност за взаимно общуване и сътрудничество, "от която очакваме напредък в отношенията и преодоляване на различията в интерес на гражданите на двете страни".

От страна на българското правителство беше изразена надежда двете посещения да се превърнат в ключова стъпка за утвърждаването на диалога между София и Скопие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови