Прекроиха Изборния кодекс, ред е на КПКОНПИ: Антикорупционните закони влизат в зала

Йорданка Веселинова 07 декември 2022 в 06:30 3145 2

Архив

Снимка БГНЕС

Текстовете бяха приети на първо четене в комисия заедно с Изборния кодекс. След като "хартиената коалиция" прекрои изборните правила, пленарната зала започва с работата с реформата в КПКОНПИ

Антикорупционните закони на "Продължаваме промяната" и на служебния правосъден министър Крум Зарков най-сетне влизат в пленарната зала на Народното събрание.

След като в петък Нидерландия ни каза "не" за Шенген, а вчера и Австрия ни затвори вратата за безвизовото пространство, днес в програмата за работа на парламента се появиха законопроектите за реформата в КПКОНПИ. 

Законопроектът за противодействие на корупцията на "Продължаваме промяната" бе внесен в първия ден на 48-ото НС от Кирил Петков. (Той бе внесен и в 47-ото НС, но така и не бе гласуван в зала, а най-яростните му критици бяха от ГЕРБ - б.а.) Служебният правосъден министър внесе своя Законопроект за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности две седмици по-късно - на 1 ноември. Текстовете бяха и първите приети от парламентарната правна комисия. Председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС включи законопроектите още в първото заседание на правна комисия, когато веднага след тях БСП, ДПС и ГЕРБ-СДС приеха на първо четене и промените в Изборния кодекс. След това хартиената коалиция скоростно прекрояваше ИК, депутати заседаваха извънредно, провеждаха се среднощтни заседания, а реформата в КПКОНПИ остана на заден план.

ПП напусна правната комисия: Приемат закони през задния вход

Реформата в КПКОНПИ е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, според който тя трябва да стане факт до края на годината, за да получим втория транш от евросредствата. Според ПП именно проблемите с корупцията са ни спрели по пътя към Шенген, заради което вчера Асен Василев заяви, че парламентарната му група ще поиска законопроектите да бъдат разгледани.

Шенген скара депутатите: ПП винят Борисов и хартиената бюлетина, за ГЕРБ това е 'евтина шарлатания'

Правосъдният министър Крум Зарков предлага разделяне на КПКОНПИ и създаване на нов разследващ орган, който ще може да обжалва решения на прокуратурата, но няма да се занимава със  случаи на конфликт на интереси. Това ще остане като правомощие на другата част от сегашната КПКОНПИ. 

Зарков предлага Комисията да се състои от петима членове с 5-годишен мандат без възможност за втори. Двама от членовете ще се избират от парламента, един - от президента. ВКС и ВАС също ще могат да избират по един член.

Законопроектът на ПП предвижда членовете да се избират само от НС.

Институциите, които са избрали комисарите, няма да могат да ги отзовават. Прекратяването на мандата е възможно единствено при обективна невъзможност за изпълнение на функциите. Според Зарков така комисарите ще са независими.

Предвижда се председателството на комисията да е ротационно - всеки от членовете ще може да бъде избиран за поста за 1 година.

В КПКОНПИ ще има и  разследващи инспектори, които ще бъдат назначавани от комисията, а не от председателя, както предвиждаше предходната версия на законопроекта - на ПП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-795

2

Дедо МразИ

07.12 2022 в 10:53

Законите на шарлатаните - не мерси

22548

1

dolivo

07.12 2022 в 09:25

скъпо ни излиза, на Борисов евтината шарлатания

долната гад ни оправя с 200 от Банкя ден след ден

мижете, послушна рая!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика