ПП напусна правната комисия: Приемат закони през задния вход

Антикорупционните закони на Зарков и 'Промяната' минаха на първо четене без дебат

Йорданка Веселинова 02 ноември 2022 в 16:49 3364 2

Милен Матеев

Снимка Йорданка Веселинова /OFFNews

Групата на ПП напусна заседанието на правна комисия

Народните представители от "Продължаваме промяната", членуващи в парламентарната правна комисия, демонстративно напуснаха заседанието ѝ. Според тях в комисията се потъпква Правилникът на НС и се цели да се приемат закони през задния вход.

Всичко започна в началото на заседанието, когато председателят на комисията Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС предложи днес да бъдат разгледани и Законопроектът за противодействие на корупцията сред лица, заемащи висши публични длъжности на Министерски съвет и проектозакона на ДБ за промени в Изборния кодекс.

На това предложение възразиха Петър Петров от "Възраждане" и Милен Матеев от "Продължаваме промяната", които посочиха, че с включването им в дневния ред се нарушава Правилникът на НС и заложени в него срокове, които се нарушават. Матеев изтъкна, че Чолаков е длъжен да изпрати текстовете за становища, преди те да се гледат в комисията. По думите му така няма реално обществено обсъждане и се целят да се възродят практиките на ГЕРБ за приемане на законопроекти на тъмно.

Надежда Йорданова от "Демократична България" пък припомни, че законопроекти по една и съща тема следва да се разглеждат заедно. Тя отчете, че заради сроковете ситуацията е деликатна.

В крайна сметка и този опит за блокиране на връщането на хартиената бюлетина бе неуспешен. Депутатите отказаха да се съобразят със сроковете и започнаха работа по този дневен ред. 

В този момент групата на "Продължаваме промяната" напусна зала. Матеев каза пред журналисти, че обсъждането в комисия е "фалшиво". По думите му ГЕРБ-СДС искат да приемат закони "през задния вход".

Междувременно в комисия Крум Зарков представи своя законопроект за КПКОНПИ. Без съществен дебат и набързо комисията подкрепи както неговата версия, така и тази на "Продължаваме промяната".

От ДБ, БСП, ГЕРБ-СДС, БВ и ДПС декларираха, че ще подкрепят и двата текста на първо четене, но между двете ще направят предложения. От "Възраждане" пък се обявиха, че ще се въздържат, а преди второ четене ще направят предложения.

Законопроектът на ПП бе внесен в 47-ото НС, но така и не бе гласуван в зала, а най-яростните му критици бяха от ГЕРБ. Текстовете бяха внесени отново в първия ден на 48-ото НС от Кирил Петков. Законопроектът за промяна в КПКОНПИ е заложен в Плана за възстановяване и устойчивост и от приемането му зависи дали ще получим средствата от втория транш.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови