Шенген скара депутатите: ПП винят Борисов и хартиената бюлетина, за ГЕРБ това е 'евтина шарлатания'

Йорданка Веселинова 06 декември 2022 в 12:21 2520 4

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Даниел Лорер, Десислава Атанасова, Христо Гаджев

Темата "Шенген" предизвика поредния скандал в Народното събрание. От "Продължаваме промяната" обвиниха Бойко Борисов, заради когото според тях не сме в шенгенското пространство. От ГЕРБ пък са на мнение, че ветото на Нидерландия се дължи на "политическите шарлатани" от ПП.

Дебатът започна в началото на пленарния ден, когато в декларация от трибуната на парламента Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" призова за решителни действия на НС по темата "Шенген". Той поиска НС да се заеме с антикорупционния закон, който е ключов както за приемането на България в зоната без граничен контрол, така и за Плана за възстановяване и устойчивост. Лорер призова да бъде разгледан и законопроектът за промени в Закона за обществените поръчки.

Георги Свиленски от БСП пък упрекна ПП, които сега чели декларации, но не били в зала, когато се гласуваше проектодекларацията на левицата за "Шенген". (Декларацията бе приета с пълно мнозинство с изключение на "Възраждане". Групата на ПП не бе в зала в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс - б.а.) Лорер пък отговори, че в "Шенген" не се влиза с декларации и призиви, а с реални действия. По-късно на брифинг съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че още утре ще предложат включването на законопроекта на ПП за КПКОНПИ в дневния ред. Законопроектът бе приет на първо четене в комисия, но не е влизал в зала. За същото време депутатите прекроиха Изборния кодекс.

В пленарната зала се заформи скандал по темата, като Настимир Ананиев от ПП обяви, че България не е в "Шенген" заради лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Ананиев поиска извънредно изслушване на премиера Гълъб Донев. 

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров добави, че България не е приета в "Шенген" заради хартиената бюлетина, а Тома Биков от ГЕРБ определи тази теза като "евтина шарлатания".

Председателят на НС Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС пък заяви, че вече е твърде късно и нищо не може да се направи. По думите му България е твърде закъсняла, за да влезе в шенгенската зона.

"Никой не обича да го баламосват", отговори Михал Камбарев от ПП. Той попита Рашидов, дали иска да парламентът да си "зарови главата, вместо да решава проблемите". Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС пък поиска извънредно заседание на комисията по европейските въпроси.

Междувременно от "Български възход" организират демонстрация под надслов „Аз съм европеец, ние сме Шенген!". Тя ще се проведе на 8 декември от 11 ч. пред сградата на НС - денят,  в който ще бъде взето решението за влизането на страната ни в Шенгенското пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1015

4

веган касапин

06.12 2022 в 15:34

Пълни лъжци. Едните говорят, че бюлетините ни спрели и се правят, че не са управлявали последните две години. Другите пък изобщо не са управлявали

-795

2

Дедо МразИ

06.12 2022 в 12:30

Кръсеца и Лъжеца и партията на шарлатаните :-) хаха

5827

1

pisnamiotmutri

06.12 2022 в 12:30

Аз съм виновен за Шенген, не някакъв дето е управлявал 12 години.