Предлагат видеорегистратори във всеки автомобил, купен с публични средства

Леви и десни ще обединяват усилия срещу хулиганите на пътя

Последна промяна на 15 март 2017 в 13:50 4683 9

Водеорегистратори да бъдат монтирани във всички автомобили, купени с обществени средства. Тази идея за "дисциплиниране" на шофьорите е залегнала в платформата на Реформаторския блок.

По време на дискусия, организирана от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи БАЗК, бившият председател на комисията по транспорт в парламент Настимир Ананиев анонсира идеята с мотивите, че по този начин първо ще бъдат дисциплинирани шофьорите в администрацията и второ - на тях могат да им бъдат вменени задължения да свидетелстват, когато станат свидетели на катастрофа. Подобна идея изказа и Димитър Веселинов (АБВ-Движение 21), според когото трябва да има стриктен контрол в държавните институции за това как се спазват правилата за движение по пътищата.  

В хода на дискусията стана ясно, че в предизборните си платформи партиите от ляво и дясно имат сходни виждания за това как да се борят с нарушенията на пътя. Участниците в нея се обединиха около възможността за по-строг контрол на автосервизите. Станислав Иванов (ГЕРБ) при помни, че е подготвен законопроект за строги правила при регистрирането на сервизите и категоризирането им. От съюза на автосервизите в София обявиха, че в столицата има над 5000 сервиза, като 82 процента от тях са "в сивия сектор". Станислав Иванов обясни, че няма как в един гараж да се извършва смяна на гуми и основен ремонт на двигател. Той също заложи на идеята за повече видеонаблюдение. По думите му в МВР вече са доставени 50 мобилни и 30 стационарни камери и така общият им брой на пътя се очаква да надхвърли 220.

Крум Дончев (БСП) обясни, че една от причините за ниската смъртност на пътя в скандинавските държави е именно засиленото видеонаблюдение и завишената бройка камери на глава от населението, в сравнение с България. 

От РБ предлагат също създаване на агенция за безопасност на движението, която да се издържа с отчисленията във Фонда за безопасност на движението към министъра на вътрешните работи, който сега на практика не работи. Около това становище се обединиха всички представители в дискусията. От ГЕРБ искат фондът да бъде "рестартиран" и събираните от него средства да отиват целево за купуването на още камери. 

Приета беше и идеята на Крум Дончев да се работи по методиката на обучението на шофьорите. Сега шофьорските курсове не учат бъдещите шофьори как да реагират в екстремни ситуации и това трябва да залегне в разработването на методиката, смята той. Единомислие имаше и по темата за по-сериозен децентрализиран контрол на пътя, в който активна роля да имат местните власти. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3449

9

neverland

15.03 2017 в 16:00

#Гароне
Абсолютно! Това е един от фундаментите върху който се изграждат държавите, още от време оно, когато са се обидинявали племената. Правили са го с цел защита, сигурност, прехрана, а в замяна са се лишавали от пълната си свобода, като са се задължавали да извършват определени дейности в полза на общото благо, да спазват определени правила.

10269

8

Гароне

15.03 2017 в 15:36

Иначе по въпроса за видеозаснемането - то си е tradе-off между сигурност и лично пространство.

10269

7

Гароне

15.03 2017 в 15:33

Интерсно ми е от НСО какво мислят за идеята :)

3449

6

neverland

15.03 2017 в 14:47

Видеонаблюдението и всякакъв друг вид наблюдение и следене ще се засилват с времето, навсякъде по света, този процес е необратим. Винаги има вероятност някой да те гледа или да си попаднал в нечий обектив някъде по трасето си, докато си мислиш, че си съвършенно инкогнито.Сателите, които снимат отгоре, GSM мрежите, интернет трафик, засичане от камери на входове-изходи и по улиците.
Все по трудно ще става да си извън матрицата, нормално.

31722

5

Denis Rizanov

15.03 2017 в 14:32

Това с видео регистраторите може само в Русия да съществува Защото там право на лично пространство няма и никога не е имало.

НЕ БЕ КУХОГЛАВО ГОВЕДО.
В Русия записите от видеорегистратор са надлежно средство пред застрахователите и в съда. Това е отговора на въпроса.
Част от европейските застрахователи "проучват тази възможност", а част от американските вече я прилагат.

1316

4

Алекс

15.03 2017 в 14:32

Срещу видеорегистраторите реват единствено пътни хулигани и хора, които са били заснемани как извършват нарушения.
В страна, където по улиците се движат толкова безумци, наличието на видеорегистратор в автомобила си е единствения нчин да си сигурен, че когато някой малоумник те блъсне, няма да успее той или подкупните куки да ти вменят вината на теб. Лично аз съм виждал с очите си как мъж пресича на червено, блъска го автомобил, след което, докато чакаме линейката и полицията, спира някакъв чичко и започва да лъже, че е свидетел и е видял как колата преминава на червено. Чак когато разбра, че аз съм свидетел, а не спътник на шофьора, се разкара. Ако човекът с колата имаше видеорегистратор такива измамници и изнудвачи нямаше да имат шанс. Точно след този случай си купих моя регистратор за автомобила.

-6686

3

wayOff

15.03 2017 в 14:29

А и за ГЕРБ - още лицензи и разрешителни режими. Сега и автосервизите да минат на лицензионен и разрешителен режим .......

Не ели мой проблем като клиент дали ще си правя колата в гаража си, дали ще я закарам на приятел в друг гараж, дали ще ходя в официален сервиз .....Държавата единствено трябва да се интересува дали колата ми е технически изправна.

За пореден път вместо да се въведат мерки за премахване на корупцията и за ефективен технически контрол се предлага комунистическа мярка с която се увеличава корупцията.....

Това също не го виждам като десен политик


Дясната политика е да се опростят процедурите по техническия преглед. Да се засили последващия контрол и при установени нарушения от даден пункт за технически прегледи да летят глави - затваряне на пункта, затвор за съдържателя и т.н....

-6686

2

wayOff

15.03 2017 в 14:13

и тоя тъпунгер с видео регистраторите бил десен политик.....абе байно десните политици в нормалния свят забраняват видео наблюдението дори в частни имоти. Какви десни са тия комунисти от РБ........

В Германия и САЩ знаете ли колко време и дебати трябваше да разрешат въобще ползванеот на камери на обществени места по улиците и магистралите. Дори и сега голям процент от информационните нужди се удовлетворяват с други видове сензори, които не могат да засекат номера на превозното средство и гарантират анонимност - например индукционни датчици.

-6686

1

wayOff

15.03 2017 в 14:08

А аз предлагам забрана на видео регистраторите!!!!

Говоря сериозно.

От къде на къде ще ме филмират навсякъде всякакви хора. Утре ще се окаже, че тая информация попада в разни крадци и други недобронамерени хора и се ползва по най-гнисни възможни начини за организиране на обири, изнудване, отвличания.........

Това с видео регистраторите може само в Русия да съществува Защото там право на лично пространство няма и никога не е имало. Както Путин каза в Русия 50% от всички престъпления остават не разкрити. Отделно е за какъв процент от 50% разкрити има реално осъдени виновни......

В една Германия без видео регистратори нещата работят в пъти по-добре.

Ако погледнем това би трябвало да е ясно, че видео регистраторите пречат на правораздаването и свалят ефективноста му.