Предлагат видеорегистратори във всеки автомобил, купен с публични средства

Леви и десни ще обединяват усилия срещу хулиганите на пътя

OFFNews 15 март 2017 в 13:50 6983 9

Предлагат видеорегистратори във всеки автомобил, купен с публични средства

Водеорегистратори да бъдат монтирани във всички автомобили, купени с обществени средства. Тази идея за "дисциплиниране" на шофьорите е залегнала в платформата на Реформаторския блок.

По време на дискусия, организирана от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи БАЗК, бившият председател на комисията по транспорт в парламент Настимир Ананиев анонсира идеята с мотивите, че по този начин първо ще бъдат дисциплинирани шофьорите в администрацията и второ - на тях могат да им бъдат вменени задължения да свидетелстват, когато станат свидетели на катастрофа. Подобна идея изказа и Димитър Веселинов (АБВ-Движение 21), според когото трябва да има стриктен контрол в държавните институции за това как се спазват правилата за движение по пътищата.  

В хода на дискусията стана ясно, че в предизборните си платформи партиите от ляво и дясно имат сходни виждания за това как да се борят с нарушенията на пътя. Участниците в нея се обединиха около възможността за по-строг контрол на автосервизите. Станислав Иванов (ГЕРБ) при помни, че е подготвен законопроект за строги правила при регистрирането на сервизите и категоризирането им. От съюза на автосервизите в София обявиха, че в столицата има над 5000 сервиза, като 82 процента от тях са "в сивия сектор". Станислав Иванов обясни, че няма как в един гараж да се извършва смяна на гуми и основен ремонт на двигател. Той също заложи на идеята за повече видеонаблюдение. По думите му в МВР вече са доставени 50 мобилни и 30 стационарни камери и така общият им брой на пътя се очаква да надхвърли 220.

Крум Дончев (БСП) обясни, че една от причините за ниската смъртност на пътя в скандинавските държави е именно засиленото видеонаблюдение и завишената бройка камери на глава от населението, в сравнение с България. 

От РБ предлагат също създаване на агенция за безопасност на движението, която да се издържа с отчисленията във Фонда за безопасност на движението към министъра на вътрешните работи, който сега на практика не работи. Около това становище се обединиха всички представители в дискусията. От ГЕРБ искат фондът да бъде "рестартиран" и събираните от него средства да отиват целево за купуването на още камери. 

Приета беше и идеята на Крум Дончев да се работи по методиката на обучението на шофьорите. Сега шофьорските курсове не учат бъдещите шофьори как да реагират в екстремни ситуации и това трябва да залегне в разработването на методиката, смята той. Единомислие имаше и по темата за по-сериозен децентрализиран контрол на пътя, в който активна роля да имат местните власти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14355

9

neverland

15.03 2017 в 16:00

#Гароне
Абсолютно! Това е един от фундаментите върху който се изграждат държавите, още от време оно, когато са се обидинявали племената. Правили са го с цел защита, сигурност, прехрана, а в замяна са се лишавали от пълната си свобода, като са се задължавали да извършват определени дейности в полза на общото благо, да спазват определени правила.

21272

8

Гароне

15.03 2017 в 15:36

Иначе по въпроса за видеозаснемането - то си е tradе-off между сигурност и лично пространство.

21272

7

Гароне

15.03 2017 в 15:33

Интерсно ми е от НСО какво мислят за идеята :)

14355

6

neverland

15.03 2017 в 14:47

Видеонаблюдението и всякакъв друг вид наблюдение и следене ще се засилват с времето, навсякъде по света, този процес е необратим. Винаги има вероятност някой да те гледа или да си попаднал в нечий обектив някъде по трасето си, докато си мислиш, че си съвършенно инкогнито.Сателите, които снимат отгоре, GSM мрежите, интернет трафик, засичане от камери на входове-изходи и по улиците.
Все по трудно ще става да си извън матрицата, нормално.

42249

5

Denis Rizanov

15.03 2017 в 14:32

Това с видео регистраторите може само в Русия да съществува Защото там право на лично пространство няма и никога не е имало.

НЕ БЕ КУХОГЛАВО ГОВЕДО.
В Русия записите от видеорегистратор са надлежно средство пред застрахователите и в съда. Това е отговора на въпроса.
Част от европейските застрахователи "проучват тази възможност", а част от американските вече я прилагат.

11316

4

Алекс

15.03 2017 в 14:32

Срещу видеорегистраторите реват единствено пътни хулигани и хора, които са били заснемани как извършват нарушения.
В страна, където по улиците се движат толкова безумци, наличието на видеорегистратор в автомобила си е единствения нчин да си сигурен, че когато някой малоумник те блъсне, няма да успее той или подкупните куки да ти вменят вината на теб. Лично аз съм виждал с очите си как мъж пресича на червено, блъска го автомобил, след което, докато чакаме линейката и полицията, спира някакъв чичко и започва да лъже, че е свидетел и е видял как колата преминава на червено. Чак когато разбра, че аз съм свидетел, а не спътник на шофьора, се разкара. Ако човекът с колата имаше видеорегистратор такива измамници и изнудвачи нямаше да имат шанс. Точно след този случай си купих моя регистратор за автомобила.