Предколедно парламентът се готви да заседава извънредно и ударно

Йорданка Веселинова 14 декември 2023 в 18:25 1844 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Парламентът се готви предколедно да заседава цяла седмица.

За целта днес Кирил Петков, Делян Пеевски и Бойко Борисов внесоха проекторешение за насрочването на две извънредни пленарни заседания - в понеделник и вторник идната седмица.

Според текстовете утре трябваше да е неработен ден за НС, като да се провеждат само заседания на работните групи към парламентарните комисии. (Това няма да се случи, тъй като председателят на НС Росен Желязков вече насрочи заседание утре - б.а.)

В понеделник депутатите трябва да решат за изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и да отменят дерогацията за руски петрол и петролни продукти от 1 март догодина. В програмата е заложено още изслушване на министъра на културата Кръстьо Кръстев, на регионалното развитие Андрей Цеков, както и председателя на Държавната агенция за метрологичен надзор Евгени Симеонов - и тримата по повод демонтажа на ПСА. Отделно премиерът Николай Денков ще отговаря на въпроси за позицията на България за предстоящите заседания на Европейския съвет.

Във вторник от обяд депутатите ще разглеждат промените в Конституцията.

До 22 декември депутатите планираха да приемат на трето четене конституционната реформа, както и държавния бюджет за 2024 г.

Дали това обаче ще се случи е под въпрос заради очаквания бойкот от страна на опозицията. Днес ИТН, БСП и "Възраждане" окупираха парламентарната трибуна и така провалиха заседанието, на което трябваше да се приемат малките бюджети на ДОО и НЗОК.

Ако сценарият се повтори и утре, и следващата седмица, то не са изключени още извънредни заседания по време на празниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!