Правителството спря безвизовия достъп на руските дипломати

OFFNews 12 октомври 2022 в 15:29 1564 2

Министерство на външните работи

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Министерство на външните работи

Министерският съвет спря днес частично разпоредба от междуправителствената спогодба на България и Руската федерация за взаимни пътувания на граждани от 2002 г.

Спира се действието на текста, който разрешава гражданите на двете страни с дипломатически и служебни паспорти да имат правото да влизат, излизат, преминават транзит и временно да пребивават на територията на другата страна без визи до 90 дни в продължение на всеки 180 дни, считано от датата на първото влизане.

Причината е обнародвано на 9 септември решение на ЕС за пълното спиране на прилагането на Споразумението между Европейската общност и Руската федерация относно улесняване на издаването на визи на гражданите на Европейския съюз и на Руската федерация. Спирането е в сила от 12 септември и се прилага директно от Република България, уточнява правителствената пресслужба.

Европейската комисия нееднократно е призовавала за суспендиране и на двустранните визови спогодби на държавите членки с Руската федерация, в частност на въведените с тях безвизови режими за притежатели на дипломатически и служебни паспорти.

С настоящото решение се постига хармонизиране с общоевропейския подход за преоценка на съществуващите двустранни споразумения на държавите членки с Руската федерация, като от 20 октомври се въвежда визов режим за руските граждани, притежаващи служебни паспорти.

По отношение притежателите на дипломатически паспорти визов режим беше въведен още на 25 февруари 2022 г. с приемане на Решение (ЕС) 2022/333 на Съвета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

2

Mateevk

12.10 2022 в 16:13

А, на мен това ми прилича на обявяване на война! Ще ни пуснат май Сармата, с който ни плашеше Рогозин - на нас за сефте!

1236

1

БотоксПутю

12.10 2022 в 15:37

Що тъй бе Гълабе? Защо злепоставяте гусин Президента?
 
X

Подкастът на OFFNews