Правителството ще даде 520 млн. лв. за тунела под Шипка, ама друг път

OFFNews 20 май 2015 в 13:24 3434 2

Правителството ще даде 520 млн. лв. за тунела под Шипка, ама друг път

Правителството ще отпусне 520 млн. лв. за тунела под Шипка, но при наличие на свободен финансов ресурс. На днешното си заседание кабинетът е потвърдил ангажимента за строителството на Фаза II от проекта „Обход на гр. Габрово”, включваща тунела под връх Шипка.

В решението на правителството е записано, че средствата ще бъдат отпуснати "при наличие на свободен финансов ресурс в рамките на бюджета на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020, и/или със средства от държавния бюджет на България при спазване на изискванията на Закона за публичните финанси".

Тази фаза е предвидена за изпълнение през периода 2016-2020 г. и включва строителство на участък с дължина 10,87 км и 3,22 км тунел под връх Шипка.

Фаза I, която е в процес на изпълнение, включва строителството на участък с дължина 23,25 км и етапна връзка на обхода със съществуващия първокласен път между Велико Търново и Габрово, както и изготвяне на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка. Средствата за реализиране на проекта са осигурени чрез подписан на 14.05.2013 г. договор за безвъзмездна финансова помощ между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Агенция „Пътна инфраструктура” на стойност 98 562 050,88 лв.

Строителните дейности по тази фаза са стартирали. Етап I е по същество завършен, като на 03.12.2013 г. е подписан Акт 15. В ход е строителството на етап II. Изграждането на етапи III и IV и етапната връзка ще стартира в най-скоро време след приключване на отчуждителните процедури на засегнатите имоти.

Обходният път на Габрово е част от Трансевропейски коридор IX Букурещ – Русе – Димитровград – Александруполис. Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на страната и е възлова точка при движението на транспортните потоци в посока Север - Юг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови