Депутати на ГЕРБ ще бранят тунела под Шипка с протест

Елица Мартинова 15 октомври 2013 в 08:24 2610 16

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ ще излязат днес на демонстрация по околовръстния път на Габрово. Цета им е да подкрепят изграждането на обходния маршрут в града, включващ и тунел под прохода „Шипка“.

Причината за акцията на ГЕРБ-ерите е, че според анализа на лидерите на парламентарната група България може да изгуби финансирането по проекта заради неизпълнени задължения на правителството по друга програма.

Депутатите на ГЕРБ от Габрово и Стара Загора ще се съберат на околовръстния път в 11 ч. днес и ще започнат събирането на подписка.

Народните представители искат да привлекат вниманието на обществото към въпроса. Според тях проектът е ключов и спирането на финансирането му би означавало, че България ще трябва да се разплати за изграждането на тунела със собствени средства.

Миналата седмица в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предупреди, че кабинетът не се справя с усвояването на евросредствата, от което страда най-вече инфраструктурата на страната. Експремиерът предупреди, че Европейската комисия се готви да спре финансирането за строежа на обходния маршрут на Габрово и частта на Северния околовръстен път в София.

Часове по-късно информацията бе опровергана от Министерски съвет, откъдето коментираха, че финансирането не е спряно, а забавено, докато България не изчисти свои задължения по други програми.

От Брюксел също заявиха, че става въпрос за рутинна процедура.

Въпреки това експремиерът Борисов твърди, че ситуацията е критична.

„Европейците са културни; когато искат да ти кажат, че нещо не върви както трябва, ти пишат доклад за напредък и ти казват всичко, което не си свършил. Когато искат да ти кажат, че няма да ти дадат пари, докато не намериш кофинансиране, ти казват, че има несъответствие“, каза в събота Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!