Съдът пусна тунела под Шипка

OFFNews Последна промяна на 29 април 2014 в 14:24 4082 1

Върховният административен съд потвърди Оценката за въздействие на околната среда, което дава зелена светлина за строителството на обходния път на Габрово и тунела под Шипка.

Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, която днес инспектира рехабилитацията на пътни участъци в област Шумен, съобщиха от регионалното министерство.

Терзиева подчерта, че подадената апликационна форма за обекта трябва да бъде допълнена и отново да се внесе за окончателно одобрение в Европейската комисия. Терзиева припомни, че Докладът за оценка на въздействието върху околната среда за обхода на Габрово е обжалвана от екологични организации, заради което изпълнението на обекта е било временно спряно.

„Решението на ВАС е окончателно и ние можем да продължим изпълнението на обхода на Габрово”, заяви министърът.

„Опозицията твърдеше, че сме провалили проекта, че са ни върнали апликационните форми, поради некадърност и липса на експертност, което не беше вярно“, припомни Терзиева. „Просто трябваше да изчакаме решението на съда. Решението излезе и е в наша полза. Продължаваме със строителството на обхода на Габрово и тунел под Шипка ще има. Това е един от приоритетните обекти за правителството”, категорична бе Десислава Терзиева.

Министърът на регионалното развитие и председателят на УС на АПИ инж. Стефан Чайков инспектираха превантивния ремонт на близо 3 км от републиканския път ІІ-74 в кв. Въбел на град Търговище. Ремонтът е важен най-вече за безопасността на жителите на града. За ремонта са заделени близо 2,5 млн.лв., които са осигурени от спестените средства за зимно поддържане. Министърът подчерта, че до края на годината за ремонтни дейности на пътната инфраструктура в област Търговище ще бъдат инвестирани около 15 млн.лв. Отделно 17 проекта на общините, на обща стойност 7,5 млн.лв., ще бъдат финансирани в областта по Публичната инвестиционна програма на правителството.

По-късно Терзиева провери рехабилитацията на 40,5 км от път I-7 Шумен - Велики Преслав – Върбица. Първокласният път се ремонтира по "Транзитни пътища V“.

В Лот 4 на проекта е участъкът Шумен – Велики Преслав – с дължина 26,9 км, а в Лот 5 - отсечката Менгишево - Върбица - 13,7 км. Инвестицията в двата участъка е 10,7 млн. евро без ДДС. Строителите поеха ангажимент пред министъра рехабилитацията да завърши преди края на ноември тази година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови