Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Правителството преговаря със собственици на отчуждени имоти за Околовръстното

OFFNews 22 декември 2014 в 12:41 1623 2

За да се отпуши строителството на Северната скоростна тангента на София, правителството реши шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" да води преговори със собствениците на отчуждени имоти.

Целта е да бъдат сключени съдебни споразумения със собствениците на имоти, предвидени за отчуждаване за изграждане на Северната дъга на Околовръстното шосе. Преговорите ще се водят със собствениците, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове.

С решение на Министерския съвет Северната скоростна тангента е обявена за национален обект по смисъла на Закона за държавната собственост и за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията. Трасето е с обща дължина от 16,5 км и преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. С изграждането на този пътен участък ще бъде възможно трансферирането на транзитни потоци от вътрешността на страната в западна посока към Сърбия, а оттам и към Централна и Западна Европа.

За обекта е осигурено финансиране със средства от Европейския съюз, като сключеният договор за безвъзмездна финансова помощ е на стойност 234 996 783,89 лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31.10.2015 г. Срещу решението за отчуждаване на имоти са образувани около 360 административни дела (отнасящи се за 384 имота), които са насрочени за разглеждане в периода м. март - м. ноември 2015 г.

Сключването на съдебни споразумения между страните по образуваните дела ще доведе до прекратяването им и започване на строително-монтажните работи по обекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови