Софийският околовръстен път е най-натовареният в страната

Offnews 28 август 2014 в 13:14 2576 0

Най-натовареният път в страната е Софийското околовръстно шосе. Това показват първите тестови преброявания на автоматизираната система за следене на трафика на Агенция "Пътна инфраструктура".

Според данните средно на денонощие през него преминават между 20 хил. и 35 хил. моторни превозни средства.

Над 2,8 млн. лв от ОП ”Регионално развитие” са инвестирани в изграждането на първата система за автоматизирано събиране на данните за трафика по републиканските пътища от II и III клас. Системата за събиране на данни за трафика по второкласната и третокласната пътна мрежа е със 120 автоматични устройства, които отчитат трафика 24 часа, 365 дни в годината. 91 от монтираните броячи са на второкласните пътища, а 29 са на третокласни.

„Системата е иновативна в страната. Отчитането се извършва с много голяма точност. Технологията, която използваме изпраща данни до АПИ от 120 устройства на всеки 5 минути, което е почти в реално време. След направените анализи и тестове сме научили кои са най-натоварените пътища”, каза Мирослав Ценов, началник на отдел Агенция „Пътна инфраструктура”.

По думите му, данните дават интересни резултати - а места по второкласните и третокласните пътища трафикът е по-натоварен от този по автомагистралите и първокласните пътища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови