Правителството нямало намерение да вдига данъка за стари коли

OFFNews 02 юни 2018 в 16:17 12459 1

Правителството нямало намерение да вдига данъка за стари коли

Правителството нямало намерения към момента да вдига данъка за старите автомобили. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Не се обсъжда увеличаване на данъка за автомобили, по-стари от 15 години, на 1000 лева, заяви той в Созопол, цитиран от БНР. Министърът е в курортния град, където се проведе изнесено заседание на парламентарна комисия по околна среда и води.

Димов поясни, че не става въпрос за данъците, а за екотаксите. Той допълни, че определянето на данъците е в правомощията на Министерството на финансите.

„Към днешна дата изобщо не се коментират данъци. Става дума за екотаксите, които се плащат еднократно при регистрация.“

Той допълни, че проблемът с вноса на старите автомобили се засилва заради рестрикциите, които се правят в някои градове от Западна Европа.

„Като забраниш в определен град да влиза някакъв вид кола, нейната цена естествено пада, защото тя става половин използваема. Очаква се този наплив на коли да залее Източна Европа. Ние ще искаме на ниво Европейски съюз такава корекция в законодателството, че който създава подобен проблем, т.е. подобни ограничения, да носи отговорността и за решаването им", обясни Димов.

По данни на министерството за последните 7 години се отбелязва устойчива тенденция за намаляване на замърсяването на въздуха. С промените в закона за чистотата на атмосферния въздух се предвижда въвеждането на нови изисквания за качеството на твърдите горива дърва и въглища за битово отопление, като целта е на пазара да не бъдат допускани такива с високо съдържание на сяра и пепел. Друга предвидена мярка е въвеждане на изискванията на регламента на ЕС за екодизайн на уредите за отопление, като намерението е той да влезе в сила предсрочно, от началото на 2020 г. Предстои дискусия с производителите на такива уреди, за да се установи тяхната готовност.

По отношение на замърсяването от автомобилния транспорт се предвижда засилване на контрола за вредни емисии при първа регистрация на автомобилите, както и при годишните технически прегледи. Те ще бъдат регламентирани с промени в Закона за движение по пътищата. Ще се търси възможност за закупуване на газанализатори за контрол на пътя със средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Приета е и нова наредба с изисквания при изкупуване на катализатори да се изисква декларация за произход. Променят се и екотаксите за автомобилите, като се въвеждат такива и за товарните автомобили, уточнява "Фокус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

02.06 2018 в 16:56

"Министърът е в курортния град, където се проведе изнесено заседание на парламентарна комисия по околна среда и води."

И защо са на море с наши пари?Как не ги е срам!
Оставка!