Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Правителството бетонира управата на мегахолдинга ДКК за още 5 г. ден преди мораториума

OFFNews Последна промяна на 24 април 2021 в 19:11 4699 0

Лъчезар Борисов

Правителството в оставка е удължило преждевременно мандата на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК) и е увеличил състава му. Така управлението на ДКК, която управлява активи за стотици милиони левове и е шапка на почти всички дружества към Министерството на икономиката, съобщи "Капитал".

Решението е вписано в сряда. Това е ден преди парламентът да гласува мораториума върху подобни промени. ГЕРБ протестира мощно срещу мораториума и в понеделник смята да се обърне към Конституционния съд по същия въпрос. Основният мотив на управляващите в оставка е, че мораториумът ще блокира дейността на държавата. Както се вижда от решението за ДКК, управата на компанията е бетонирана в последния момент до 2026 г.

Това надхвърля мандата и на бъдещото правителство, ако управлява 4 години. Мандатът на борда на ДКК изтичаше чак през май 2023 г. С промяната изпълнителният директор на компанията Ясен Спасов остава на поста за още пет години. Икономическият министър в оставка Лъчезар Борисов е прибавил и нови попълнения в ръководството на холдинга, сред които са синът на ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

"Държавната консолидационна компания" - шапка на един куп държавни дружества с принципал Министерството на икономиката, през 2018 г. бе избрана да възлага и ремонтните дейности на язовири в спешна нужда от ремонт. За това консолидационната компания получи инжекция от 500 мл. лв. в капитала си - парите са внесени по сметка в Българската банка за развитие, а дейността бе превъзложена на дъщерното ѝ дружество "Монтажи" ЕАД.

"Сега" нееднократно писа за липсата на яснота какво се случва с тези 500 млн. и течащите уж спешни ремонти, чийто резултат не се вижда вече трета година. Последният отчет за деветмесечието показа отново, че "Монтажи" ЕАД продължава да отчита огромни суми като наличности по сметки на дъщерното "Монтажи София" - 162 млн. лв., и 309 млн. лв. вземания от клиенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови