Правителството, а не здравният министър, ще има последната дума за епидемичната обстановка

OFFNews 11 май 2020 в 18:54 3254 0

Снимка parliament.bg

След края на извънредното положение на 13 май Министерският съвет, а не здравният министър, ще може да обявява извънредна епидемична обстановка.

Това реши парламентарната правна комисия при гласуването на второ четене на измененията в Закона за здравето, свързани с изтичането на извънредното положение в страната на 13 май 2020 г.

Според промените в законопроекта, правителството може да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването, а заповедта на МС ще подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

С измененията се регламентира възможност за въвеждане на временни противоепидемични мерки както на територията на цялата страната, така и в отделни региони.

Глобите при нарушение на мерките остават: от 100 до 1000 лева - при първо нарушение, както и 1000 до 2 000 лева - за повторно. Глобата за нарушаване на карантина остава 5 000 лева.

Задължителната карантина при връщане в България също се запазва - тя ще е две седмици.

От 14 май спрените срокове по делата започват да текат, регламентира още законопроектът.

На обсъждането на разпоредбите от парламентарната правна комисия присъстваха министрите на здравеопазването, правосъдието и туризма Кирил Ананиев, Данаил Кирилов и Николина Ангелкова.

Законопроектът ще бъде обсъден на второ четене от Народното събрание на извънредно заседание на 12 май.

Същевременно министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че на 1 юни плажовете имат готовност да стартират своята работа.

24 май е прекрасен празник - всеки, който има възможност, е добре дошъл по българското Черноморие и навсякъде в страната, призова тя и предупреди, че "ако пътувате след 13 май в Гърция или Турция, ще е необходима 14-дневна карантина".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови