Правителство или нови избори в България? Прогнозите на световните консултантски компании

Георги Савчев 11 юни 2024 в 20:53 5926 3

Политическата криза в България ще се задълбочи след изборите

Снимка БГНЕС

Преговорите за правителство ще са изключително трудни

След изборите на 9 юни в България съставянето на редовно правителство ще изисква сътрудничеството на поне три парламентарни групи, а преговорите за него ще са изключително трудни. Това се посочва в доклад на американската консултантска компания "Тенео".

Ако първият опит на ГЕРБ за съставяне на правителство се окаже неуспешен, вероятността за предсрочни парламентарни избори или експертен кабинет ще нарасне значително, отбелязва "Тенео".

Една продължителна политическа криза може да забави присъединяването на България към еврозоната, което все още е планирано за началото на 2025 г., предупреждава американската консултантска компания.

"Оксфорд аналитика" също посочва, че е "малко вероятно" през тази година България да изпълни критериите, необходими за приемане на еврото.

Политическата криза в България ще се задълбочи след изборите, пише "Оксфорд аналитика".

Консултантската компания отбелязва, че "ГЕРБ и ДПС ще имат значително влияние чрез служебното правителство, ако след парламентарните избори не се появи жизнеспособна коалиция". И още: "президентът Румен Радев може да потърси по-близки отношения с ГЕРБ и ДПС".

"Оксфорд аналитика" прогнозира и че "подкрепата на София за Украйна вероятно ще продължи".

    Георги Савчев

    Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    145

    3

    Джендо Джедев

    12.06 2024 в 08:35

    Telluris,

    Той Боце е най-големия губещ в случая. Всъщност не, глупавият българин е най-големия губещ. Пак ще гледа гугутки и гълъби... :D

    405

    2

    Telluris Malus

    12.06 2024 в 05:38

    Честита загуба на Подмяната.

    145

    1

    Джендо Джедев

    11.06 2024 в 22:05

    Честита победа на Боце и Шиши! :D
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх