ПП мисли за oкрупняване на общини

Ангел Марковски 06 март 2022 в 16:49 4335 0

Снимка БТА/Александра Антонова

Настимир Ананиев (вляво). Депутат от "Продължаваме промяната" и председател на парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление.

Трябва да има окрупняване на общини, смята депутатът от "Продължаваме промяната" и председател на парламентарната комисия по регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление Настимир Ананиев.

Тази тема е повдигана много пъти през годините, но досега не е имало политическа воля да се предприеме подобен ход, заяви народният представител пред журналисти в Добрич в отговор на въпрос дали се обмисля ново териториално деление в страната.

Ананиев добави, че извършеното преброяване на населението е предпоставка за окрупняване на общини. Според него има три много важни критерия, по които трябва да се прецени в каква посока трябва да се действа. На първо място е броят на населението, а на второ – финансовото състояние на общината. За съжаление, има много общини в страната, които са във фактически фалит, поясни Ананиев. По думите му държавата издържа, спонсорира такива общини, които влизат в порочен кръг, от който няма излизане. Третият важен критерий е дали общината е икономически активна – дали има работодатели, бизнес, дали кметът и общинските съветници полагат усилия в тази посока.

Председателят на парламентарната комисия посочи, че в една трета от общините най-големият работодател е именно местната власт, която наема на работа по различни програми хора и те са държани в зависимост. При избори са тласкани в една или друга посока. Така подобен подход не допринася за развитието на общината и за повишаване на качеството на нейните услуги, обобщи Ананиев. Той цитира Националното сдружение на общините в Република България, според което местната власт предоставя 1200 услуги на гражданите. Не мисля, че всички общини предлагат толкова много услуги, защото нямат административен капацитет, каза депутатът и допълни, че затова се налага окрупняване.

Народният представител смята, че в тази посока може да се мисли и за по-големи общини , дори и области, за които би се отворила възможност директно да кандидатстват по европейски програми и да развиват своя регион. Ананиев добави, че България е най-бедната страна в Европейския съюз, а Видин – най-бедният сред европейските региони. Можем да променим това с добро управление и с добро преструктуриране на текущото териториално деление, обобщи председателят на парламентарната комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !