ПП и ДБ: Готови сме да работим за правителство на малцинството с втория мандат

ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет, обяви бившият финансов министър Асен Василев

Ружа Райчева 23 ноември 2022 в 12:08 3744 10

Христо Иванов и Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Христо Иванов и Кирил Петков

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обявиха, че са готови да работят за правителство на малцинството с втория проучвателен мандат и се обединиха по пет общи приоритета, по които ще търсят подкрепа от другите парламентарни формации. 

Това обявиха парламентарните групи на ПП и ДБ по време на извънредна съвместна пресконференция в Народното събрание.

"Вече минаха близо два месеца от изборите. Единственото нещо, което ГЕРБ направи дотук, е да избере г-н Рашидов за председател на НС и да изкара хората на улицата, когато хартиената коалиция се опита да открадне честния вот на българите през нощта", обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков. 

По думите му ГЕРБ са показали, че нямат план и затова страната е в безизходица. "Тук сме, за да кажем, че не може да продължаваме по този начин. Имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, за правителство на малцинството", обяви бившият премиер. 

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов обобщи петте приоритета на двете формации:

- Влизане в еврозоната и Шенген;
- Стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост;
- Извършване на съдебна реформа;
- Преодоляване на големите социални разделения;
- Освобождаване на бизнеса от натиск и рекет.

"Осъзнаваме, че правителство на малцинството в този парламент е най-лошата опция. Затова ние сме призовавали и досега, че трябва много внимателно да се огледа какво всъщност може да се направи. Днес сме щастливи да кажем, че този процес може да започне", каза Христо Иванов. 

"Ще внесем в деловодството на парламента пакет от законови промени, които ще дадат шанс на споменатите приоритети", обяви Петков и добави, че това трябва да се случи преди връчването на втория мандат.

ПП и ДБ ще настояват БСП да оттеглят законопроекта си за промените в Изборния кодекс за връщането на хартиените бюлетини. Ще внесат и предложения за промени, които ограничават правомощията на главния прокурор, както и законопроект за КПКОНПИ. 

Съпредседателят на ПП Асен Василев обяви, че няма едно "читаво разследване" или и внесено обвинение на бивш политик. По думите му в продължение на 30 години виждахме как едно правителство се разбира с предишното да не ги закача, така че да не стават "проблеми".

"Правителството ни, заедно с ДБ, спря рекета на бизнеса, без да вдига данъците. Започнахме най-накрая да слагаме някакви базисни социални мерки и за пръв път през 2021 г. имаше някакви наченки на социален пакет и неравенството спадна с 0,3%", уточни бившият финансов министър.

Василев каза, че новото политическо поколение има задачата истински да интегрира България в НАТО и ЕС, за да могат българските граждани да живеят по "европейски правила, с европейски доходи и правораздаване".

Трябва да почнем да борим неравенството с нормални и разумни мерки, които не нарушават фискалната дисциплина, каза още Асен Василев.

Той заяви, че ПП и ДБ са амбицирани всички тези промени да бъдат приети преди коледните празници и добави, че "ГЕРБ са импотентни" и не могат да съставят кабинет. 

В кулоарите на НС Христо Иванов заяви пред OFFNews, че идеята е през парламентарни действия да има материализирана политическа воля за определени действия. По думите му законодателеният пакет е въпрос на преговори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

11

ob1

24.11 2022 в 08:26

На това твоето народът му казва "крадецът вика "Дръжте крадеца!""
сашке лъжекрадова дебилна, още те чакам да кажеш с кого ще прави правителство тиквата. Още на 4.10 ти го зададох този въпрос, а ти два месеца бягаш от отговора. Ти имаш тоя лукс, щото си анонимна калинка в нета, ама господарят ти отдавна е в поза партер...

-1555

9

ob1

23.11 2022 в 19:49

Сашке, аз се надявам като се гушкате с агата да не се правиш, че не виждаш.

-1555

7

ob1

23.11 2022 в 15:19

Сладур, да разбирам ли, че когато чорапът най-накрая им връчи мандата те ще са готови със списъка?

2070

6

НЕМА ТАКЪФ

23.11 2022 в 14:41

НА ТЕА ПАК ИМ СЕ ГРИЗКА КОКАЛА , НО ПАК ЩЕ ГРИЗНАТ ДРЪВЦЕТО !

-1555

4

ob1

23.11 2022 в 12:52

Двата гербераста долу, като не сте импотентни къде ви е правителството? Минаха два месеца от изборите, дето уж спечелихте. Що няма кабинет? Не ви се духа на Доган, но нямате друг избор.

5827

3

pisnamiotmutri

23.11 2022 в 12:34

Герб не са импотентни. Още са на власт макар и чрез Радев