ПП-ДБ за върнатия шеф на Сметната палата: Политическата саморазправа беше санкционирана от КС

Кристина Минчева 22 юни 2023 в 15:29 1699 0

Никола Минчев, Васил Пандов, Мартин Димитров

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Никола Минчев, Васил Пандов, Мартин Димитров- "Продължаваме промяната - Демократична България"

ПП–ДБ излязоха с позиция за решението на Конституционния съд (КС), който определи за противоконституционно отстраняването на Цветан Цветков от поста председател на Сметната палата. В кулоарите на Народното събрание Никола Минчев отбеляза, че от коалицията се радват за бързата реакция от страна на КС.  

На 20 януари 2023 г. Цветан Цветков беше освободен по предложение на ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП и "Български възход". Това се случи само ден след изслушването му в парламентарната комисия по случая "Нексо". Това беше и един от аргументите за направеното предложение Цветков да освободи председателския пост на Сметната палата. Сред останалите мотиви бяха забавяне на одитни доклади и засекретен доклад за дейността на държавната компания “Монтажи”. 

Тогава изложените аргументи бяха определени като "несъстоятелни", а освобождаването от длъжност като „репресия“. Това наложи „Продължаваме промяната“ и "Демократична България" да сезират КС по случая в началото на февруари. Според тях смяната на Цветков е била без основание и изцяло политическа.  

Днес от коалицията отново потвърдиха думите си и защитиха председателя на Сметната палата, като казаха, че докато той е бил на поста, са направени „най-сериозните“ проверки - като ин-хаус поръчките, и именно това е била причината да се иска неговото отстраняване от поста. 

"Не се взимат мерки там, където регулаторите не работят, а беше предприета една политическа смяна там, където регулаторът работи", отбелязаха представители от ПП-ДБ. 

"Радваме се, че тази политическа саморазправа беше санкционирана и то единодушно от страна на Конституционния съд", каза Никола Минчев.

Той коментира и липсващите мотиви за искането за освобождаване на председателя на Сметната палата.

„От една страна, се посочваше, че Цветков е с изтекъл мандат, а за временно изпълняващ функцията председател беше избрана една от неговите заместнички, която също е с изтекъл мандат“, припомни Минчев.

Депутатите от ПП-ДБ отбелязаха, че освобождаването на Цветков е  било лош сигнал за партньорите в ЕС.

„Когато имаме един върховен одитен орган, който трябва да е независим, а се случва политическа намеса, ние всъщност се превръщаме в ненадежден партньор“, коментираха от ПП-ДБ.

Днес стана ясно, че след обнародването на решението в Държавен вестник, Цветан Цветков ще продължи да изпълнява длъжността си на председател на Сметната палата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки