Повдигнаха обвинение за расизъм срещу председателя на културния ни клуб в Битоля

OFFNews 12 декември 2022 в 12:52 1569 0

клуб

Снимка Архив

Българският културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, чиято врата бе подпалена.

Срещу председателя на българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски официално е повдигнато обвинение в расизъм и ксенофобски прояви.

Георгиевски трябва да се "яви като обвиняем по това дело на 16-ти този месец" в прокуратурата в Битоля. В противен случай ще бъде докаран принудително, пише в призовката на прокуратурата, която е изпратена в началото на декември, съобщи БГНЕС.

Българският клуб "Иван Михайлов" бе създаден преди 3 г., но след неговото официално откриване през април т. г. бе организирана институционална и медийна атака срещу ръководството и симпатизантите на клуба. Само десетина дни след откриването му входната врата бе подпалена, а извършителят Ламбе Алабаковски бе освободен.

Преди две седмици имаше стрелба срещу другия български клуб, този път в Охрид - "Цар Борис Трети". Преди това на няколко пъти срещу клуба бяха хвърляни камъни. До момента няма нито задържани, нито официално разграничаване от страна на официалните власти.

Миналата седмица в Брюксел е изпратен подробен доклад от страна на западни дипломати за случващото се през последните месеци в РСМ, а в най-скоро време се очаква еврокомисаря по разширяването на ЕС Оливер Валхеи да приеме представителите на българската общност в Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови