МВР на Северна Македония продължава с репресиите над българските дружества в страната

OFFNews 15 декември 2022 в 19:31 1516 1

Николай Милков

Снимка БГНЕС/Филип Свиленов

Служебният министър на външните работи Николай Милков

"Министерството на вътрешните работи на Северна Македония продължава с действия, които българските дружества в страната описват като репресивни", заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция, цитиран от БТА. 

"Викат се хора на разпити, вместо да се търсят виновните", каза Милков.

По думите му няма резултат по търсене на виновни и наказани хора, "което създава чувство на безнаказаност и на атмосфера на страх в българите там".

Според него институциите на Северна Македония не се съобразяват с променената динамика в двустранните отношения и с ангажиментите, които страната е поела към Европейския съюз и България. Позитивният подход на двете външни министерства не се превръща в последователна политика нито дори в отделни положителни действия на което и да е друго ведомство на Северна Македония, смята министърът.

Поискана е информация за хода на разследването на инцидентите срещу клубовете, които носят характерните белези на престъпления от омраза и следва да се третират като такива. В понеделник прокуратурата в Битоля съобщи, че и други лица ще бъдат разпитани по сигнала за разпространение на ксенофобия и расизъм, свързано с културния клуб "Иван Михайлов".

Николай Милков отбеляза, че ротационното председателство на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през следващата година се поема от Северна Македония. Той добави още, че в рамките на тази година стокообменът между България и Северна Македония ще надхвърли един млрд. лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!