Плевнелиев подкрепи международните санкции срещу Русия

OFFNews 18 март 2014 в 09:34 2339 18

Президентът Росен Плевнелиев заяви в Лондон, че подкрепя международните санкции срещу Русия. По-късно днес той ще обсъди кризата в Украйна с британския външен министър Уилям Хейг.

Президентът остро разкритикува Москва заради намесата ѝ в Украйна и заяви, че българското правителство не трябва да се въздържа от подкрепянето на по-строги икономически санкции срещу Кремъл заради щетите, които страната би могла да понесе при евентуален руски отговор.

"Има по-важни неща от правенето на сметки и това е защитата на международното право", аргументира се Плевнелиев, цитиран от БНР. Той припомни, че в балтийските републики също живеят много руснаци. Нима това означава, че Владимир Путин има право да се меси и там, попита българският президент.

"Можем ли да очакваме че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса? Докъде ще го докараме, ако не спазваме елементарните международни норми?", попита Плевнелиев. 

Българският президент ще обсъди днес новите санкции, които САЩ и Европа наложиха на Русия заради референдума в Крим при срещата си с британския външен министър Уилям Хейг. Икономическите въпроси обаче остават основната цел на неговото посещение.

Вчера президентът получи уверение от Европейската банка за възстановяване и развитие за повече инвестиции в български проекти и конкретна помощ за малките и средните предприятия при пласирането на продукцията им в чужбина. Плевнелиев посочи, че това ще бъде и целта на откриващия се днес в Лондон българско-британски бизнес форум, в който участват близо 30 български предприемачи:

Да отключим нови пазари за българската икономика, да помогнем на малките и средните предприятия да бъдат конкурентоспособни и експортно-ориентирани. В моята бизнес делегация в Лондон не са големите, но са иновативните и с потенциал малки и средни предприятия.

Сред деловите разговори е вместена и една от най-интересните срещи на президента Плевнелиев в Лондон. В ранния следобед той ще бъде приет в Бъкингамския дворец от кралица Елизабет Втора. Очаква се президентът отново да отправи покана към нея да посети България, така както направи и при първата им среща по време на лондонската Олимпиада преди две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!