Quantcast

Плевнелиев пред Al Jazeera: Москва няма да е щастлива от избора ни в енергетиката

Зорница Яхия Последна промяна на 17 март 2014 в 16:15 11056 39

Ние научихме уроците си от 2008 г., когато в най-студените зимни дни Русия спря доставките ни на газ заради спора си с трета страна, с Украйна. Обезпокоени сме за това, което става, но ние изграждаме алтернативни връзки за снабдяване с газ през Румъния, Сърбия, Турция. Няма да стане днес или утре, а след 3 години, но България ще има алтернативно снабдяване. Горд съм, че съм първият български президент, който промени приоритетите така, че днес да говорим за енергийна независимост.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за арабския телевизионен канал Al Jazeera, излъчено на 15 март.

На въпрос дали в Москва са доволни от този развой, българският държавен глава отговори:

"Сигурен съм, че те няма да бъдат щастливи от намеренията ни, но съм и сигурен, че в Москва ще бъдат щастливи да разберат, че светът е по-светъл и всеки има своите хоризонти. Не става въпрос за зависимости, да градиш върху зависимости. Не става въпрос за политика - външна политика, енергийна политика, която е градена просто върху зависимости. Става въпрос за свързване, за интегриране, за работа заедно. Ако Русия разбере, че това е светъл свят, където Катар, Русия, Азербайджан и много други доставчици са готови да споделят европейския пазар на базата на правила и регулации, това е добре за Русия", заяви президентът.

Българският президент сподели притесненията си от последствията от евентуално напрежение и конфликт между Украйна и Русия, с които българската икономика е тясно свързана.

За влиянието на Русия върху българската политика президентът заяви, че българите се пробуждат и е важно да се постигне баланс между проруските и прозападните настроения.

Той подчерта, че България не играе ролята на  "троянски кон" на Русия в ЕС, а е порта за ЕС за търговия, за Русия и Турция за търговия.

За кризата в отношенията между Украйна и Русия Плевнелиев заяви, че се надява на мирно разрешаване, на устойчиви решения в дългосрочна перспектива, защото противното би довело до напрежение, което ще продължи с години.

Устойчиви решения, подчерта Плевнелиев, включват запазване на териториалната цялост на Украйна.

"Ако Русия се опита да присъедини Крим, това ще има огромни последствия за целият регион. Присъединяването ще доведе до ескалация на напрежение и "ще върне нашият свят в миналото".

Вижте цялото интервю тук:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2014 в 14:38

Lele toq site kakuv e gerberski, pfui... otivam da se izdraifam!!!!

18.03 2014 в 13:19

@ясминка, димите ви
"Ужасно унизително е да го гледаш. Този човек, трябва да спре да обикаля света и да се излага от наше име. Тя му говори за бедност, той за 21 век и електронно правителство. Даже дава рецепта за просперитет - Банско - ядат, пият, танцуват. Сърби, турци, българи, цигани. Елате ни вижте. И това за катарската публика. Нямам думи! Отивам си на село."

за жалост няма да стигнат до ушите на повечето граждани. Причината е една единствена - посоченото видео няма превод на български. Опасявам се, че и списващите тук също нямат представа от съдържанието на разговора. :)

18.03 2014 в 13:00

Само, като го чух с каква интонация започна да говори и ме напупи на сериозен смях. Чудя се журналистиката как се въздържа!

18.03 2014 в 10:23

наистина сред пишещите тук има червеногъзи кремълски проститутки, познават се по простотиите които пишат и по минусите, ха, ха.... дали девалвиращите рубли,ще им стигнат за тоалетна хартия, че доста им трябва и сега и за в бъдеще......

18.03 2014 в 09:16

Гордея се, че имаме един толкова способен Президент. Росен Плевнелиев е много интелигентен мъж. Но и по човешки чувствителен. Перфектен английски. Перфектен немски. Не е като Гоце Доносников и тъпите червени кратуни. Троловете на многодетната мутреса на Гея вече са осрали форума и вони на позитанска върша!

18.03 2014 в 09:00

Абе към импийчмънт отива.

18.03 2014 в 07:30

Няма ли кой да посъветва това недоразумение да не говори на прима виста? Не че като чете казва нещо, но като говори ръси само простотиил. Лошото е, че говори и от наше име и ние му сърбаме попарата.

17.03 2014 в 22:23

... high,
хай :)
... не е толкоз важно как си го казал, а какво си казал... и техния и в нашия "случай" не е казано абсолютно нищо...

... но, гърците си ОТСТОЯВАТ ИНТЕРЕСИТЕ, А НИЕ... блееме, Интересите защитени в беге са клептократскиТЕ... демек - и гащите ни изуха(обезГащиха ни!)... хахахахахахахахахахаха
... "гъвкави" биват предимно танцьорките и тръстиките...

17.03 2014 в 21:19

Айде........отивам да повърна!
RED... хахахахахахахахха
... вземи си и снимка на цекато, та да се облекчиш качествено... това гейчо, идиотова, вагинин, пирински, миков, ам-гъл... и ретро снимка да вземеш - не е грешка... хахахахахахахаха