Плевнелиев пред Al Jazeera: Москва няма да е щастлива от избора ни в енергетиката

Зорница Яхия 17 март 2014 в 16:15 11863 39

Ние научихме уроците си от 2008 г., когато в най-студените зимни дни Русия спря доставките ни на газ заради спора си с трета страна, с Украйна. Обезпокоени сме за това, което става, но ние изграждаме алтернативни връзки за снабдяване с газ през Румъния, Сърбия, Турция. Няма да стане днес или утре, а след 3 години, но България ще има алтернативно снабдяване. Горд съм, че съм първият български президент, който промени приоритетите така, че днес да говорим за енергийна независимост.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за арабския телевизионен канал Al Jazeera, излъчено на 15 март.

На въпрос дали в Москва са доволни от този развой, българският държавен глава отговори:

"Сигурен съм, че те няма да бъдат щастливи от намеренията ни, но съм и сигурен, че в Москва ще бъдат щастливи да разберат, че светът е по-светъл и всеки има своите хоризонти. Не става въпрос за зависимости, да градиш върху зависимости. Не става въпрос за политика - външна политика, енергийна политика, която е градена просто върху зависимости. Става въпрос за свързване, за интегриране, за работа заедно. Ако Русия разбере, че това е светъл свят, където Катар, Русия, Азербайджан и много други доставчици са готови да споделят европейския пазар на базата на правила и регулации, това е добре за Русия", заяви президентът.

Българският президент сподели притесненията си от последствията от евентуално напрежение и конфликт между Украйна и Русия, с които българската икономика е тясно свързана.

За влиянието на Русия върху българската политика президентът заяви, че българите се пробуждат и е важно да се постигне баланс между проруските и прозападните настроения.

Той подчерта, че България не играе ролята на  "троянски кон" на Русия в ЕС, а е порта за ЕС за търговия, за Русия и Турция за търговия.

За кризата в отношенията между Украйна и Русия Плевнелиев заяви, че се надява на мирно разрешаване, на устойчиви решения в дългосрочна перспектива, защото противното би довело до напрежение, което ще продължи с години.

Устойчиви решения, подчерта Плевнелиев, включват запазване на териториалната цялост на Украйна.

"Ако Русия се опита да присъедини Крим, това ще има огромни последствия за целият регион. Присъединяването ще доведе до ескалация на напрежение и "ще върне нашият свят в миналото".

Вижте цялото интервю тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!