Плевнелиев на гости на кралица Елизабет II

OFFNews Последна промяна на 12 март 2014 в 14:52 11005 21

Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално посещение във Великобритания между 17-19 март 2014 г., съобщиха от посолството на Великобритания в София.

Визитата ще включва редица срещи, чийто основен фокус ще бъдат бизнес възможностите между Великобритания и България. Като част от програмата, президентът Плевнелиев ще бъде приет от кралица Елизабет II. Президентът ще бъде посрещнат преди това от принц Едуард.

Плевнелиев ще бъде придружен от българска бизнес делегация, чийто представители ще имат възможност да се запознаят с търговски и бизнес възможности. Българските делегати ще присъстват на бизнес форум, организиран от британския правителствен отдел по търговия и инвестиции, като целта е представяне на българския и британския бизнес. Делегатите ще бъдат гости и на прием с лидери от лондонския финансов сектор. Домакин на приема ще бъде сър Дейвид Уутън, бивш Лорд Меър на Лондон (Лорд Меър на Лондон представлява и отговаря за лондонското Сити). На приема ще присъства и Негово Кралско Височество херцогът на Кент.

На 18-ти март, вторник, британският външен министър Уилям Хейг ще бъде домакин на прием за изтъкнати българи във Великобритания и британски граждани, свързани с България. Списъкът с гости включва и майката на Пламен Петков, който наскоро беше посмъртно награден с Орден за храброст от Нейно Величество Кралицата.

На 19 март Плевнелиев ще изнесе реч в Кралския институт за международни отношения „Чатъм Хаус” относно процеса на европейска и евро-атлантическа интеграция в югоизточна Европа.

Държавният глава също така ще се срещне с британски политически лидери, сред които заместник министър-председателя Ник Клег, външния министър Уилям Хейг, говорителя на парламента Джон Беркоу, министри и висши служители от британското Министерство за бизнес и иновации и британското външно министерство.

Посещението на българския президент Росен Плевнелиев във Великобритания показва важността на взаимоотношенията между нашите две държави, народи и нарастващите търговски връзки. Визитата е великолепна възможност да продължим да развиваме тези отношения, коментира посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.03 2014 в 10:47

Speaker не означава говорител, а председател на парламент! Редакторите????

13.03 2014 в 00:11

Редно е да повдигне въпроса за бг студентите, а също и за анти-българската кампания на острова.

12.03 2014 в 20:04

до Тедо - не прекалявай с напъванията, резултатът може да надмине очакванията ти, а и да те свари на неподходящо място, в неподходящо време :)

12.03 2014 в 18:33

@калоян 3, Прецедента ще ходатайства пред Нейно Височество за тва да не спират кредитите на българските студенти. Ей на виж - резнаха ни като кисела краставичка! Даже не ни казаха, че сме по-тъмно зелени. Щом са българи и румънци - аут!
"Евр. съюз" цъфна в целия си блясък и лицемерие.

12.03 2014 в 17:15

Нова порция милиони левове раздаде на фондация „Америка за България“. По неясни критерии неправителствената организация отпусна крупни суми на сдружения на едни от най-видните български протестъри, които от май миналата година искат оставката на правителството на Пламен Орешарски.
Парите в област „Гражданско общество и демократични институции“ отново са отпуснати от програмния директор Ленко Ленков, който в началото на тази година се прочу след като даде…на себе 448 000 лв., за да “помним и разбираме близкото минало на България“, установи проверка на BPost.bg.

Най-много пари този път получават две неправителствени организации на бившият син шаман Огнян Минчев, който от година се изявява като медиен апологет на ГЕРБ. Асоциация „Прозрачност без граници“ е зарадвана със 139 920 лв. Председател на Управителния съвет е Минчев, показа справка в сайта на НПО-то. С крупната сума ще се „мери корупционният риск във всяка от областите на страната и ще се оцени потенциалът на ключови местни институции“.

„Америка за България“ одобрява безпрепятствено и втори проект на видния опозиционен политолог. Институтът за регионални и международни изследвания получава 62 300 лв. за институционалното му развитие и „международни изследвания, който ще оцени своите ключови предимства и ще започне процес на стратегическо планиране като отчита процесите на дълбоките промени в българското общество“.

Шуробаджанащината в „Америка за България“ се потвърждава от следващия одобрен грант. Той е „спечелен“ от бившия дългогодишен директор на НПО-то Стефан Попов, чийто брат – Юлиан бе служебен министър на екологията. Фондацията на Попов „Риск Монитор“ получава 240 000 лв. по проект „Специализираната прокуратура срещу организираната престъпност“. Той е обещал да доведе у нас „международни експерти“, които да споделят с нашите прокурори и следователи опита си в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

И този път БНТ не е пропусната от американската неправителствена организация. Телевизията, която харчи почти 60 млн. лв. държавни пари, е зарадвана с 500 480 лв. Парите са отпуснати за подпомагане на излъчването на 20 документални предавания, посветени на "международни практики, идеи и проблеми, с които се сблъсква българското общество".

Неизвестната фондация „ Български адвокати за правата на човека“ са зарадвани с 86 950 лв. НПО-ото е обещало да организира обучения на 30 млади юристи, прокурори или младши съдии за това как се гарантира „справедлив процес“.

144 000 лева пък са отпуснати на Сдружение „Департамент за правна култура“. Крупната сума е за подпомагането на никому неизвестния сайт „Правата ми“. Проверка на BPost.bg показа, че председател на сдружението е Станимир Ненов. Сайтът пък е създаден с безплатен темплейт на WordPress и почти не се обновява. „Трябва да проверя как е направена страницата ни“, обясни Ненов пред BPost.bg. Повече от странен е фактът, че „Америка за България“ отпуска 144 000 лв. за сайт, който дори не се обновява и е направен с безплатен темплейт.

167 150 лева получава фондация „Гъливер клиринг хаус“ на Цветелина Йосифова и Десислава Гаврилова. Двете стопанисват т.нар. „Център за култура и дебат „Червената къща“, където от години се организират „дискусии“, изпъстрени с наукообразни брътвежи на хора, откъснати от българската действителност.

BPost.bg направи няколко опита да разговаря с Ленко Ленков от „Америка за България“ в опит да разбере какви са критериите за одобряване на проекти. Дама, представила се като „рецепционистка“, а в последствие и като експерт, обясни, че парите се отпускат прозрачно, както и че няма конфликт на интереси при Ленков. Жената, отказала да посочи името си, бе категорична още, че не е вярно твърдението, че едни и същи организации получават финансиране от „Америка за България“.

12.03 2014 в 16:53

До Катя: Хахаха ще бъде поредният гаф.

12.03 2014 в 16:34

Успех г-н Президент! Ако някой е довел бизнеси в България в последната година, това сте Вие!

12.03 2014 в 16:02

Дано да не срича по време на речта.

12.03 2014 в 15:54

Ох мамин златен тролчо,
що не си седиш в блатото където ти е мястото и не си траеш.
А вашия лидер питах знае ли езици освен руски и да лиже на турски, не отговаряш на въпроса.
Вашия лидер тролчо изобщо отиде ли някъде в Европа по покана на ЕС-партньори или си стои тука да му смърдят лайната които твори всеки ден !
И викаш б-е-е-е-е .... И това е по-добре отколко да съм трол !

12.03 2014 в 15:52

Дано не вземе и оттам да коментира събитията в Украйна, без въобще да разбира за какво става въпрос