Плевнелиев на гости на кралица Елизабет II

OFFNews 12 март 2014 в 14:52 11640 21

Президентът Росен Плевнелиев заминава на официално посещение във Великобритания между 17-19 март 2014 г., съобщиха от посолството на Великобритания в София.

Визитата ще включва редица срещи, чийто основен фокус ще бъдат бизнес възможностите между Великобритания и България. Като част от програмата, президентът Плевнелиев ще бъде приет от кралица Елизабет II. Президентът ще бъде посрещнат преди това от принц Едуард.

Плевнелиев ще бъде придружен от българска бизнес делегация, чийто представители ще имат възможност да се запознаят с търговски и бизнес възможности. Българските делегати ще присъстват на бизнес форум, организиран от британския правителствен отдел по търговия и инвестиции, като целта е представяне на българския и британския бизнес. Делегатите ще бъдат гости и на прием с лидери от лондонския финансов сектор. Домакин на приема ще бъде сър Дейвид Уутън, бивш Лорд Меър на Лондон (Лорд Меър на Лондон представлява и отговаря за лондонското Сити). На приема ще присъства и Негово Кралско Височество херцогът на Кент.

На 18-ти март, вторник, британският външен министър Уилям Хейг ще бъде домакин на прием за изтъкнати българи във Великобритания и британски граждани, свързани с България. Списъкът с гости включва и майката на Пламен Петков, който наскоро беше посмъртно награден с Орден за храброст от Нейно Величество Кралицата.

На 19 март Плевнелиев ще изнесе реч в Кралския институт за международни отношения „Чатъм Хаус” относно процеса на европейска и евро-атлантическа интеграция в югоизточна Европа.

Държавният глава също така ще се срещне с британски политически лидери, сред които заместник министър-председателя Ник Клег, външния министър Уилям Хейг, говорителя на парламента Джон Беркоу, министри и висши служители от британското Министерство за бизнес и иновации и британското външно министерство.

Посещението на българския президент Росен Плевнелиев във Великобритания показва важността на взаимоотношенията между нашите две държави, народи и нарастващите търговски връзки. Визитата е великолепна възможност да продължим да развиваме тези отношения, коментира посланикът на Великобритания у нас Джонатан Алън. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!