Плевнелиев към децата на горяните: Не давайте на комунистите да подменят историята

OFFNews 21 декември 2016 в 17:57 14410 19

Снимка president.bg

Комунистическият режим и неговите наследници направиха всичко възможно да подменят историята и да я заличат, но ние никога не бива да забравяме, че свободата не ни е дар, че за нея са се пожертвали хиляди хора в разцвета на силите си.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев на тържествена церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, на която връчи посмъртно орден „За гражданска заслуга“ – първа степен на тридесет участници в Горянското движение.

Наследници на борилите се за демократичните устои на страната приеха отличията, връчени в знак на благодарност за изключителни заслуги и усилия за укрепване на гражданското общество, за защита на човешките права и свободи и за съпротива срещу тоталитарния режим.

За съпротивата срещу тоталитарния режим бяха отличени Васил Иванов Златевски, Тодор Димитров Филипов, Герасим Тодоров Николов, Христо Янчев Бузов, Иван Пенчев Тасев, Петър Димитров Дойков, Стоян Янев Гергинов, Георги Иванов Комитов, Атем Гуйчов, Пеньо Христов Михов, Георги Маринов Стоянов (Търпанов), Минчо Петков Михов, Цветанка Стефанова Георгиева - Чолакова, Стефан Димитров Генчев, Кръстьо Иванов Хаджииванов, Стойчо Христов Караджов, Кольо Димитров Господинов, Атанас Иванов Баталов, Атанас Борисов Ваташки, Тодор Димитров Филипов, Добри Христов Чапуков, Фаик Алиев, Яни Стоянов Магриотов, Спас Асенов Иванов, Петър Димитров Дойков, Сюлейман Адемов Палов, Стоян Хаджиев Генев, Христо Пенчев, Петко Маринов Китиков, Цанко Иванов Цанков, Спас Тодоров Райкин и Али Рези Кехайов.

„Това са достойни българи, които много рано са си дали сметка, че властта на комунистите налага нова и неадекватна държавна система и обществена уредба, които рушат изконни човешки ценности, като заличават вярата, свободата и човека като личност“, заяви държавният глава и напомни, че и новите поколения дължат почит и памет на 10 000 българи горяни.

„Малцина са оцелелите, повечето загиват в битките или са заловени и убивани без присъда. Семействата им са преследвани и потискани в продължение на десетилетия“, припомни президентът и отново призова за разкриване на истината за тоталитарния режим и за осмисляне на поуките от него, за да не се повтори никога повече погазването на демократичните ценности и човешките права.

„Отдавна битува твърдението, че, ние, българите, не сме имали своя бунт, своята революция срещу съветския режим и комунистическата власт. Че режимът се е установил в България без никаква съпротива от страна на населението. Това не е истина. Българите не само оказват съпротива, но всъщност са първите, които се вдигат на бунт срещу зверствата на тоталитарния режим“, категоричен беше Росен Плевнелиев.

„Някои престъпления срещу българския народ нямат давност“, добави държавният глава и призова съвременните политически лидери да осъдят гласно нарушаването на демократичните устои, да продължат да търсят и популяризират истината за случилото се през изминалия век.

В рамките на церемонията държавният глава връчи Почетен знак на президента на Отец Паоло Кортези – католически свещеник, чиято кауза е бившият концлагер на остров Персин да се превърне в Мемориален парк на жертвите на жестоките репресии на тоталитарния режим. Росен Плевнелиев оцени високо усилията на Отец Кортези и напомни, че България е единствената европейска страна, която няма подобен мемориален комплекс за жертвите на тоталитаризма.

Президентът изрази готовността за сътрудничество от страна на президентската институция за изграждането на Мемориалния парк. „Не трябва безучастно да гледаме как историческата подмяна се случва пред очите ни. Наша е отговорността да разровим праха на миналото, за да потърсим истината“, каза Росен Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12633

17

trent

22.12 2016 в 11:58

Балкански, Вие сте голяма работа, с моя скромен селски произход и прадядо два пъти носител на Сребърен орден за храброст от балканската война, къде съм тръгнал...а верно, у лево, нали съм ...От моите много големи родове няма никой член на БКП, Комсомол и т.н. Язък, че дядо Ви е бил царски офицер. Горяните и партизаните са исторически факт, така че дори и вашата начетена особа не може да омолаважи, айде със здраве.

18551

16

Нострадамус

22.12 2016 в 10:04

Европейската ревизия на прокуратурата препоръча разнищване на скандалите, в които е замесен Бойко Борисов .Анализът, направен от четирима прокурори от Великобритания, Германия, Нидерландия и Испания, се спира върху скандалите с участието на премиера в оставка Бойко Борисов. Прокуратурата разполага с много данни за високопоставени корумпирани политици, но няма нито едно разследване. Случаят с Чакъра е даден като пример как разследващите не спазват основни човешки права. http://www.segabg.com/article.php?id=835767

12633

11

trent

21.12 2016 в 19:41

Балкански, Балкански, колко партизани и колко горяни познаваш или си познавал. Че съдиш едните кви били, другите кви били, те титлите професор така се раздават в България, така както прякора Ви, фффффффффффффффффффффффффффффффф.