Пленум на БСП след вота: Оставка, победа и грешка ли беше подкрепата за Мая Манолова

OFFNews 17 ноември 2019 в 08:29 3901 0

Националният съвет на БСП ще заседава днес на "Позитано" 20, на закрития форум социалистите ще обсъждат резултатите от местния вот. 

Част от опозицията иска оставката на лидера Корнелия Нинова, постът й обаче реално не е застрашен. Сред противниците й са Михаил Миков и Сергей Станишев. 

Подписка от 50 социалисти иска смяна на върха, от "Позитано" 20 обаче обявиха, че част от цитираните в нея са отрекли да са я подписвали или да са давали съгласие да бъдат споменавани в нея, без да уточняват имена. 

Според отчета на предизборния щаб след балотажа БСП има 61 кметове на общини, сред които и на четири областни града - Русе, Перник, Разград и Благоевград, както и увеличен брой общински съветници. Според алтернативен анализ на вътрешната опозиция сега БСП има 58 кметове на общини и 1006 съветници, а преди четири години е имала 60 кметове на общини и 930 общински съветници. 

Напрегнат дебат на пленума се очаква и за резултатите на подкрепения от БСП независим кандидат за кмет на София Мая Манолова, която изгуби балотажа от Йорданка Фандъкова с 20 366 гласа. Към лидера на столичните социалисти има упреци защо е преговарял с десните лидери за подкрепа на Манолова и кандидатите за районни кметове на партията на втория тур на вота. 

"Ръстът на подадените гласове за БСП в национален мащаб в голямата си степен се дължи на ръста в София от над 35 000 гласа спрямо 2015", заяви в своя позиция Паргов. "Приносът на Софийската организация за резултата на БСП на изборите за общински съветници е безспорен и няма как да не бъде признат. Ето защо няма притеснения за оценката, която ще даде Националния съвет за работата на столичните социалисти в тази кампания", допълни той.

С Националния съвет днес на практика стартира ожесточената вътрешнопартийна битка за предстоящия конгрес - предстоят избори за местни лидери и делегати от страната за висшия форум на партията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови