Петков: Ще получим цялото количество азерски газ преди интерконекторът да е готов

Йорданка Веселинова Последна промяна на 13 май 2022 в 13:26 3395 1

Снимка parliament.bg

Кирил Петков

"Ще получим цялото количество азерски газ преди връзката с Гърция да бъде завършена на 1 юли", заяви премиерът Кирил Петков по време на изслушването му по време на парламентарния блиц контрол.

Той допълни, че това доказва, че до момента не е имало диверсификация в енергетиката не защото е нямало техническа възможност, а защото е липсвало желание. По думите му през Неа Месемврия (газова връзката на гръцката система влизаща в България до Кулата б.ред.) може да бъде внесено цялото количество. (Интерконекторът с Гърция трябва да бъде завършен до 1 юли, обещават от правителството - б.а.)

Петков коментира и договорените доставки за американски втечнен газ. Той заяви, че цената е по-ниска от тази на "Газпром", те ще бъдат доставени без посредник и няма да има проблем с разтоварването. Вчера от опозицията коментираха, че двата танкера няма да могат да бъдат разтоварени в Турция, а в Гърция няма свободни капацитети.

Петков допълни, че правителството има план и за евентуално спиране на руския петрол. По думите му страната няма да остане без нефт.

Премиерът коментира и предстоящата визита на представители на правителството в Северна Македония. Виктория Василева от ИТН попита дали всички министри ще присъстват или по избор на Петков, както и дали ще бъдат подписвани някакви документи. Кирил Петков заяви, че все още се организира срещата и не се знае кой ще участва.  

"Няма да подписваме нищо конкретно", допълни той.

Петков каза, че законът "Магнитски е най-мащабно прилаган в България.

"Когато се срещнах с US Treasury, те споделиха, че "Магнитски", като прилагане в чужда държава, е най-мащабният в България до този момент. Разбира се, един от тримата човека по "Магнитски" е Делян Пеевски. В US Treasury казаха специално името на г-н Делян Пеевски, който е в този лист", 

Станислав Анастасов от ДПС попита как министър-председателят е стигнал до умозаключението, че ДПС и Делян Пеевски може да имат нещо общо с Южен, Турски или Балкански поток.

"Когато една страна реши да строи, да го кажа по друг начин, "Руски поток" през територията на България, без да има шанс дори най-бедната част на България – Северозападна България, да черпи от този газ, и похарчи три милиарда от нашите пари, тогава явно има някаква друга причина. За съжаление на всички вас, които са били част от тази корупционно мотивирана схема, всички наши партньори виждат това и обявяват много ясно, че този тип проекти са стандартен метод за влияние в чужди държави. Така че това беше част от нашия разговор във Вашингтон и разговори в Брюксел", отговори Петков.

Премиерът коментира и казуса с останалите български моряци на кораба "Царевна" край Мариупол. Той заяви, че всеки ден разговаря с тях, но те не искат да бъдат евакуирани, въпреки че има такава възможност. По думите му хората от пристанището всеки ден им носят храна.

За българския кораб в Черноморск той заяви, че в момента водите се почистват от мини и се надява скоро да бъде осигурен син коридор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17172

1

spirit оригиналът

13.05 2022 в 16:10

Кой те ебава за слива, бе, кретен?!

САЩ те ползват като продажна пачавра, заедно с ментора ти Румен Радев, благодарение на който България се управлява от такива идиоти, които и не е сънувала някога, а Путин му е през оная работа за кретени като вас!

Ако Путин наистина иска да те свали от власт, ще го направи без даже да разбереш откъде ще ти дойде, докато свистиш по „белите магистрали“.

Само един късмет имаш, Просто Киро, че случи не на народ, а на рая, която продължава да допуска да бъде унижавана с вас на върха на Властта. Ако имаше народ тук, а не робска рая, за една нощ щяхте да бъдете пометени всичките – до един! – от крадливата ви измамническа „коалиция“ плюс носещият основната вина за тази катастрофа – Румен Радев.

„Сега е моментът да заемем твърда позиция срещу руските шпиони. Сега е моментът да разчистим.“, заканва се Простото Киро.

Ами остана и да започнат да ни разстрелват. Хакат сайтове, медии, блокират всички мислещи гласове, безогледно, брутално, терористично.