Петков: Много хора изревнуваха за огромния ни успех в РСМ вчера

ГЕРБ с напускането си на пленарната зала показаха липса на парламентарна култура, заяви премиерът.

Ружа Райчева 19 януари 2022 в 11:42 6450 3

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Много хора вчера с ревност видяха, че нещо, което постигнахме още с първия ход с тази първа нота, те не бяха успели да постигнат за толкова време. Доколкото видях, това бяха някои бивши външни министри. 

Това заяви министър-председателят Кирил Петков в кулоарите на Народното събрание след официалното полагане на клетва от президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. 

"Вчерашното ходене до Северна Македония беше много конструктивно. От една страна, подадохме ръка, отивайки там първи. Тази нoтa реално е много по-важна от късото и дългото име - тя казва, че РСМ няма претенции към териториалната цялост на България. Това е нормално нещо, но тази нота се е говорила, говорила, предоговаряла, а ние, само защото направихме нов подход с конструктивно отиване там, я получихме. Вчера беше огромен успех."

Той изтъкна, че с новия премиер на РСМ Димитър Ковачевски са се обединили да изградят авиовръзка София - Скопие за 60 дни. Петков коментира речта на президента с думите: 

"Президентът и изпълнителната власт сме в един отбор - отбора на България. Да върнем правовата държава, да изчистим корупцията, мафията да няма контрол върху държавата, да вкараме фокус върху иновациите, да имаме международна лидерска позиция, да сме предвидим партньор. Имаме съгласия с всички неща, които президентът Радев каза."

Кирил Петков разкритикува напускането на ГЕРБ на пленарната зала по време на речта, като заяви, че това е показало "липса на парламентарна култура"

Премиерът заяви, че Конституцията ще бъде голямата тема през следващите месеци:

"Всички знаем, че има неща, които трябва да бъдат променени, например ролята на главния прокурор. Искрено вярвам, че в България не трябва да има човек, над който е само Господ. В момента имаме един безконтролен човек за главен прокурор".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

19.01 2022 в 12:02

Eдин ден работа. Ризова пък казала, че много експерти били казали, че не било правилно Петков да ходи, а трябвало те да дойдат. Ето затова нямаше развитие - интерес имаше към мерена на чурки и създаване на пречки.