Петков: Единствената цена, която не сме готови да платим, е да върнем задкулисието

Йорданка Веселинова 07 юли 2022 в 14:48 4224 1

Архив

Снимка БТА/Владимир Шоков

Кирил Петков

"Не сме спирали да водим разговори с всички независими депутати, към групата на ИТН непрекъснато се отправят покани", заяви премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти в НС.

Той добави, че "единствената цена, която не са готови да платят, е да вкарат задкулисието обратно в управлението".

Премиерът в оставка призова народните представители първо да видят програмата на проектокабинета "Василев", а след това да решат дали да подкрепят този кабинет.

Утре в 17 часа изтича времето за намирането на 121 депутати, необходими за съставянето на втори кабинет на "Продължаваме промяната". Ако до този час такива не са намерени, Асен Василев ще върне на президента Радев неизпълнен проучвателния мандат за съставяне на правителство и следва такъв да получи втората сила - ГЕРБ-СДС. Още след вота на недоверие от партията обявиха, че веднага ще върнат мандата. След това Радев сам избира на коя парламентарна група да връчи третия кризисен мандат. Ако и той е неуспешен, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебен кабинет и насрочва предсрочни избори.

Петков коментира и разразилия се скандал около изслушването му за доставките и цените на природния газ. Вчера от ГЕРБ-СДС поискаха Петков и енергийният министър в оставка да бъдат изслушани за синьото гориво. Поради секретната информация и данните по търговски договори заседанието бе закрито, а ГЕРБ-СДС напусна зала и заплаши, че ще се върне само, за да гласува "против" проектокабинета "Василев". Петков заяви, че за първи път е на изслушване по искане на една парламентарна група, която напуска залата и се връща едва след края му. Той определи това поведение на групата на Бойко Борисов като "невероятно лицемерие".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови