Петков: Че държавата фалира беше фалшива новина. Това се случва преди всеки избори

Гарантирам ви, че когато направим правителство с нашите приоритети, Нидерландия ще ни подкрепи за Шенген, заяви съпредседателят на ПП

Ружа Райчева 18 март 2023 в 10:01 5312 12

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Кирил Петков

Цялата тази криза, че държавата фалира и че курсът лев-евро е под риск, беше наистина една фалшива новина, на която БНБ веднага реагира, а на следващия ден министърът на финансите си оттегли думите, заяви пред Нова телевизия съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

На 15 март служебният министър на финансите Росица Велкова обяви, че финансовото състояние на България "никак не е розово" и че страната ни е застрашена от свръхдефицит, ако не предприеме редица непопулярни мерки, сред които: данък свръхпечалба, по-високи тол такси, без намалено ДДС за заведенията.

"Бяхме свидетели на пресконференцията на министъра на финансите и на следващия ден тезите бяха обратни. А всъщност БНБ каза ясно, че фискалният ни баланс в момента е на едно от най-високите си нива за последните 30 години. (...) За 3% дефицит е ясно. Ако си спомняте преди последните избори беше 7% дефицит - ужас, дупка, погром - а реално годината приключи с 2,9% дефицит, тоест под 3%. И това се случва преди всеки избори", каза днес Кирил Петков.

По думите след няколко седмици ще има  редовно правителство и този проблем няма да съществува, така че няма нужда от затягане на коланите. Кирил Петков твърди, че разликата в държавния бюджет в сравнение с миналия януари, е по-малката събираемост в НАП:

"Просто ще върнем старите приоритети на НАП, които бяхме направили ние, а това е не да се проверяват малките ресторанти, сладкарници фризьорски салони, а големите фирми, така че държавата да си събере данъците. Предпочитаме данъците да не бъдат вдигани, а НАП да си върши работата. Вече сме доказали, че можем да го направим и ще го направим отново. Мярката е много проста - да си събираме ДДС от всички фирми по един и същи начин, да няма никой над закона и с привилегии."

Според Петков начинът да се намалят цените е по-голям фокус върху българското земеделие, и по-точно малките и средни ферми:

"Да, няма да стане веднага, но ние трябва да произведем българска храна за българската трапеза. В момента внасяме 50% от месото си, както и от доматите. По-голямото предлагане би намалило и цените."

Той посочи, че Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде променена също и че тя е още със същия състав от последното правителство на ГЕРБ. По думите му в миналите парламенти не е имало воля членовете на КЗК да бъдат сменени. 

В нашата кампания се връщаме към позитивното. Ние не влязохме в политиката, за да се караме, а за да повишим стандарта на живот в България. Знаем как да го направим, заяви съпредседателят на ПП.

Гарантирам ви, че когато успеем след 2 април да направим правителство с нашите приоритети, Нидерландия ще ни подкрепи за Шенген, каза още Кирил Петков. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

12

dolivo

18.03 2023 в 17:55

Тролягите пак партията дето малко над полвин година управлява им виновна.

А всъщност станаха толкова неудобни и настъпиха толкова корумпирани мазоли, че ги махнаха с анатема Герб и Дпс.

Браво на Кирил. Може да е наивен младок, ама е далеч по-резултатен от бай 200.

Внимавайте къде си слагате доверието и преди всичко си дигнете гъзовете и гласувайте.

4038

11

Moirae

18.03 2023 в 13:38

Плашат гаргите. Всички са срещу вас. Борисов една дума против "Вг@зражданьи" не е казал. Радев забрави за юмруци, за мутри и за корупция, за прокуратура. Консолидацията на модерното БКП е пълна.

-1650

10

ob1

18.03 2023 в 13:34

Отново не казваш кои са истинските и достойни за гласовете.

-656

9

McCarthy

18.03 2023 в 12:43

кой даде мародерските гепените пари на газпром румъния? от фирмички, които продаваха 5 пъти по-скъпо съветски трошки (от по-ръждясалите) на щатски фирми ? Да не е простокиро и ококореният соцьо?

936

8

escrin

18.03 2023 в 11:57

Тактиката на руско-турските депесарски общаци, като тоя плазмодий McCarthy по-надолу не се е променила изобщо, целта им е да извърят всичко наобратно. "рашистката мародерска партия ПП", това го казва за хората, които реално спасиха Украйна по време на Киевската офанзива.

McCarthy, КПД-то ти е кръгла нула, неможач.

-656

7

McCarthy

18.03 2023 в 11:19

номер 5 - да - такива са рашистките тролчета гласоподаватели на рашистката мародерска партия пп

-1650

6

ob1

18.03 2023 в 11:16

Айде бе, макарти, кажи най-сетне кои са автентичните антикомунисти! Само плюеш и не казваш кой е добрият :)

2550

5

alfakentavur

18.03 2023 в 11:11

McCarthy показва нагледно, че рашистките и гербаджийски тролчета са не само неграмотни, но и много невежи.

11462

4

dardorel

18.03 2023 в 10:27

Руди Гела - знаково лице вече на ПП! Гледайте интервюто с Георги Георгиев - бивш депутат от ИТН - интересно е !!

-656

3

McCarthy

18.03 2023 в 10:16

Защо е постоянната реклама на този човек, който излъга официално, за да се стигне до там конституционния съд да му отменя решения? Блъскал си яко джобовете от мародерство, което да нарече в платена реклама "помощ за украйна" постфактум.. И този лъжец ни го слагате с голи твърдения да продължава да лъже на фона на х4 поскъпналото всичко заради некадърното му управление???
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки