При дефицит от 3% финансите на страната са стабилни

OFFNews 16 март 2023 в 08:54 2760 9

Росица Велкова

Снимка БНТ

Служебният министър на финансите Росица Велкова

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. При дефицит от 3% финансите на страната са стабилни. 

Това заяви днес служебният министър на финансите Росица Велкова по БНТ, като коментира изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. 

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условия, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова. 

Тя подчерта, че Министерството на финансите е направило два сценария. Първият разглежда ситуацията, ако се продължи с политиките, които са по действащото законодателство - тогава от 2023 до 2026 дефицитът ще се движи в диапазона между 6-7%, което е твърде висок показател. Затова разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%, уточни тя. 

Тя коментира и защо точно по време на предизборна кампания се съобщава за мерки като данък свръхпечалба, по-високи тол-такси, увеличение на ДДС за заведенията и т.н., за които говори вчера. 

По думите на Велкова съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова. 

Финансистът Любомир Дацов:

Между 700 и 800 милиона средномесечно са дефицитите. Ако продължи тази тенденция с текущи разходи, а и с очаквания скок на капиталовите разходи заради изплащането на евросредства, ще има допълнителна тежест на дефицита. Сметката показва между 8 и 9 млрд. минимум дефицит, а трябва да бъде максимум около 5,5 млрд. 3% е дефицитът, към който трябва да се стремим, ако е над тази граница, зачеркваме еврозоната за следващите 3-4 годиникоментира по Нова нюз финансистът Любомир Дацов.

По думите му дефицитът означава, че непрекъснато, за да си плащаш сметките, трябва да теглиш кредити. "Ще дойде неизбежно момент, в който ще спрат да дават заеми и ще трябва да се преструктурира начинът на живот, същото нещо е и за бюджета. ЕК ще ни вкара в процедура за свръхдефицит, ако продължаваме с тази бюджетна посока", смята той. И допълва, че политическите програми предлагат само разходи.

Според него до края на април трябва да бъде изпратена конвергентната програма - 3-годишната бюджетна прогноза за съгласуване на политиките. "Няма как да я направиш без базов бюджет за тази година. МФ финализира работата на база сроковете от ЕС и показва посоката. Бюджетът трябва да намери 4 млрд., за да балансира нещата до края на годината. В следващата година ще трябва да има ограничителна политика - преструктуриране и премахване на енергийната помощ", посочи Дацов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

9

Диоген

16.03 2023 в 13:43

Матеевк а не е ли по добре не началника и да я уволнява,а направо да уволним него заедно с неговия началник.
време е.

-1555

8

ob1

16.03 2023 в 13:38

вова, я обясни като са били толкова тъпи момчетата от Харвард защо не гласувахте нов бюджет! Любимите ти макаци и копейки имаха немалко възможности...
Също не е зле да обясниш и защо БНБ не е баш на твоето мнение.
Обаче типично за руZки трол ще се направиш на разсеян и няма да кажеш нищо, нали? Пошел знаеш къде!

4738

7

Того

16.03 2023 в 13:14

Тази руzка другарка трябва да бъде подведена под отговорност съгласно чл. 252а от НК, за всяване на паника и да получи 5 години затвор. Аман от руzки подлоги по всички етажи на властта.

-529

6

6екеr4о

16.03 2023 в 12:57

Напълно съм съгласен с уважаемия МатеевК, тая кака е от половин век в системата и да ги наплещи таквиз...
По принцип говореше доста смислено, а изведнъж вчера ги избълвочи едни, като пропадане в пропаст, бездънна, явно на пРезидентина са му прегорели бушоните, та така да слага по такъв гаден начин на дузпата своите противни протежета!
Циркът беше пълен след като каката обиколи сички медии, да се обяснява, че не е казала, това, което е казала. А не е била фатмачка, като останалите простаци от Гълъбарника...
Очевидно са подушили, че са от една порода!

1005

5

Диоген

16.03 2023 в 12:16

вовчик бягай да си играеш на войници в пясъчника и не ни занимавай с глупости.
големи разбирачи се извъдихте псевдо патрЕотите.
от такива маргиналчета сме на това положение.

-7195

4

vovchik

16.03 2023 в 12:03

При 3% може и да няма риск, ама отдавна не са толкова.
Едни "умни" моНчета от Харвард (уж), възприеха тактиката - Дайте да Дадем, и сега ще им берем плодовете.

2099

3

Mateevk

16.03 2023 в 11:58

Заради вчерашните й изяви фнансовата министърка трябва веднага да си подаде оставката или начцалникът й да я уволни! Те двамата наясно ли са какво следваше от нейните думи вчера, че може да се наложи промяна на фиксирания курс на лева към еврото? Казват, че любовта е сляпа и Радев, заслепен от любовта си към Русия, явно е готов да жертва всичко и нази дори! Този примитивен и крайно прост човек се цели във "войнолюбците-шарлатни", които сега му станаха основни врагове и въобще не забелязва, как над нас надвисва сянката на фашизираното Възраждане. Вчерашните изяви на финансовата министърка със сигурнсост наляха още вода в агресивната пропагандна мелница на Копейкин.

1005

2

Диоген

16.03 2023 в 09:42

сега пък нямало опасност..ама като няма хора в данс да се самосезират за всяване на паника.
особено на фона на случващото се с банките- резидентчето май е получило задача да дестабилизира обстановката.