Пет министерства ще организират местните избори

МС чака съгласие от президенството за освобождаването на главния секретар на МВР

OFFNews 23 август 2023 в 10:50 673 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Стефан Василев

Николай Денков

Започва организацията по местните избори, заяви министър-председателят Николай Денков преди началото на днешното редовно заседание на Министерски съвет.

Правителството ще разпредели задачите на отговорните министерства, свързани с организацията на местните избори - МВР, финансовото, регионалното, правосъдното и електронното министерство.

Всяко от тях ще поеме специфични отговорности, с които да се справи през следващите 2 месеца. Работата им ще се съгласува с ЦИК. "Важно е екипът в МВР да работи в синхрон, съгласувано, за да си свърши работата", заяви Денков.

Той уточни, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар на МВР - Петър Тодоров, с когото има различия за това как да бъде координирана работата във вътрешното министерство.

"Очакваме решението на президентството. След като получим положително съгласие, така както се изисква от правилника на Министерски съвет, то ще бъде внесено и за решение на правителството", заяви министър-председателят.

Вътрешният министър Стоянов ще представи мотивите за освобождението на Тодоров пред медиите след края на заседанието. 

В петък на среща с представители на правителството и на службите за сигурност Денков съобщи, че е помолил вътрешния министър да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР. Повод за съвещанието бяха зачестилите криминални случаи в страната и убийството на Алексей Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика