ПЕС иска гаранции, че върховенството на закона в ЕС и Лайен няма да станат заложник на сделка

OFFNews 10 юли 2019 в 21:14 2108 0

На днешното заседание на Групата на социалистите в ЕП проведохме разговор с кандидата за председател на ЕК Урсула фон дер Лайен и представихме червените линии на нашето семейство относно политиките, които ЕС ще следва през следващите 5 години. За съжаление, днес не чухме адекватен отговор на поставените въпроси, нито конкретен ангажимент към социалистите, обяви президентът на ПЕС Сергей Станишев.

В тази кампания социалистите водиха битка за фундаментална промяна в европейските политики и Франс Тимерманс беше лицето на тази промяна. Резултатът от преговорите в Европейския съвет далеч не ни удовлетворява. На този етап за нас е важно да обърнем дебата от обикновени пазарлъци за постове към сериозен разговор за бъдещето на ЕС, констатира Станишев.

През изминалите няколко дни участвах в редица подготвителни и координационни срещи на нашата парламентарна група и ПЕС, за да очертаем основните приоритети, които бихме искали да видим в програмата на новия председател на ЕК и от които зависи нашата подкрепа. На днешното изслушване поставих множество конкретни теми, по които очакваме конкретни ангажименти от Урсула фон дер Лайен, съобщи президентът на ПЕС.

В моето изказване на първо място поставих въпроса за Социалния стълб – издигането на социалните права наравно с фискалните правила, които в момента връзват ръцете на националните правителства в социалната сфера и публичните инвестиции. Превръщането на Социалния стълб в задължителен план за действие би представлявал голямата промяна, за която хората ясно гласуваха на тези избори. Поисках също ясна позиция за лансирането на цялостен Младежки план, който да включва Младежката гаранция, Детската гаранция, културен чек и разширена програма „Еразъм“, с адекватен бюджет, защото за нас инвестицията в хората, особено младите, е най-добрата инвестиция. Поставих въпроса и за върховенството на закона. Още преди началото на кампанията, като първи заместник-председател на Комисията, Тимерманс водеше борба за отстояването на върховенството на закона и беше „наказан“ за това от Унгария и Полша. Сега кандидатът на десните фон дер Лайен разчита на подкрепата на тези правителства и техните евродепутати в Парламента. Очакваме гаранции, че върховенството на закона в ЕС и тя лично няма да станат заложник на тази сделка. За съжаление, днес не чухме адекватен отговор на поставените въпроси, нито конкретен ангажимент към социалистите, обобщи Сергей Станишев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови