Пеканов: В момента не е нужно да бъдат отпускани компенсации на бизнеса. Избегнахме локдаун

Ружа Райчева 29 октомври 2021 в 18:50 3755 0

Зелените сертификати ще дадат шанс на хората с нисък риск да водят почти нормален начин на живот. Това е правилна и ефективна мярка, която дава свобода на хората, които изпълняват някой от тези три критерии, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов пред bTV.

Според него благодарение на въвеждането на зелените сертификати са били насърчени точно тези, които са се колебаели, и изтъкна, че се наблюдава повишен темп на ваксинацията.

"Може би наистина се случи прекалено бързо, може би трябваше гратисен период. Тази критика може би е на място, но това е правилната мярка, която се прилага и в други европейски държави. Надявам се, че тези мерки ще дадат резултат, а това е възможно, ако хората бъдат отговорни", смята Пеканов. 

Той смята, че в момента не е нужно да бъдат отпускани компенсации за бизнеса, тъй като зелените сертификати са били въведени като мярка, с която да се избегне пълен локдаун. 

"Мерките в помощ за бизнеса може да ги има само при реално затваряне. В момента сме дали мярката, която избягва пълно затваряне. През лятото имахме най-щадящи мерки в цяла Европа, именно за да насърчим бизнеса. Подпомагането от държавата не може да е безкрайно. Бизнесът също трябва да насърчава ваксинацията."

Атанас Пеканов смята, че е нужно да се проведе информационна кампания за влизането на България в еврозоната.

"Хората се притесняват, че цените ще скочат, защото нямат информация. В момента ние вървим по стъпките и подготвяме законовите и институционални промени, така че да влезем в еврозоната", обясни той.

Вицепремиерът каза още, че няма дата за приемането на еврото все още, тъй като нито една от двете страни не е поела твърд ангажимент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки