Пеевски: Злепоставят ме с безпардонни лъжи

Йорданка Веселинова 10 февруари 2022 в 19:29 2943 1

Снимка FB/ ДПС пресцентър

Народният представител Делян Пеевски отново проговори и отново през пресцентъра на ДПС. Този път Пеевски излезе с позиция до медиите, в която заяви, че ще иска пълна проверка за златните паспорти и е сезирал институциите.

Санкционираният по "Магнитски" депутат апелира за проверка на всички издадени "златни паспорти". По думите му "само така ще се установят истинските участници в търговията с български паспорти и ще се затвори окончателно вратата пред лъжците и манипулаторите".

Поводът е днешната публикация на журналиста Атанас Чобанов, в която се твърди, че Пеевски е свързан с адвокатската кантора, която уредила български паспорт на "важния руснак" Роман Савушкин.

Темата за златните паспорти беше подхваната отново изненадващо именно от ДПС, които преди няколко години защитаваха инвестиционното гражданство. Тази година обаче ДПС иска проверка на всички издадени златни паспорти и спиране на практиката.

На този фон правосъдният министър Надежда Йорданова обяви, че в схемата за "златните паспорти" е свързана адвокатска кантора на хора, близки до ДПС. Това ѝ твърдение разгневи Мустафа Карадайъ и той сезира главния прокурор Иван Гешев.

"През последните месеци журналистът Чобанов тиражира в публичното пространство много и различни медийни манипулации, в които тенденциозно забърка и моето име, от “недекларирани” офшорни фирми и “заплахи от първия ред на парламента”, до настоящото внушение за моя “свързаност” с лица, уреждащи български паспорти. Всичките му манипулации обаче не успяха да постигнат целения от него и неговия ментор олигарха Иво Прокопиев резултат, а именно да ме злепоставят, защото твърденията им не представляват нищо повече от откровени и безпардонни лъжи. А всяка лъжа, рано или късно излиза наяве. И всеки лъжец неминуемо бива разобличен, каквато участ вече започна да застига Чобанов", пише обаче Пеевски.

Той заяви, че не е участвал в издаването на нито един такъв паспорт. Освен това припомни, че ДПС е внесло законопроект за отмяната на златните паспорти, който не е бил приет.

"Предложенията, по неясни причини, не бяха приети от управляващото мнозинство. Предвид явно продължаващите манипулации по темата "златни паспорти" и интересите, стоящи в основата на тези манипулации, сега е моментът отново да се поиска извършването на пълна и прозрачна за обществото проверка на всеки един издаден паспорт, за което в качеството си на народен представител от Движението за права и свободи апелирам. Само така ще се установят истинските участници в търговията с български паспорти и ще се затвори окончателно вратата пред лъжците и манипулаторите", пише още Пеевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews