Пеевски отсече: 3 март остава, данъчните закони на Асен Василев няма да минат

"Няма нищо изненадващо" - така Пеевски отговаря на въпроса защо той говори от името на ДПС, а не Мустафа Карадайъ

Йорданка Веселинова 27 септември 2023 в 14:17 3480 4

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Делян Пеевски

З март остава национален празник, а данъчните закони на Асен Василев за вдигането на ДДС за ресторантите на 20%, както и бонусите срещу доноси няма да минат. Това обяви пред журналисти в парламента санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, който напоследък изглежда като реалният лидер, или поне говорител, на партията, а действителният ѝ председател Мустафа Карадайъ е безмълвен и незабележим.

Обявеното от Пеевски решение на ДПС какво подкрепят депутатите му и какво - не идва часове след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който обяви, че партията му няма да подкрепи законопроектите на Асен Василев. Борисов отхвърли и идеята 24 май да стане национален празник, която преди да се лансира в проекта за промяна на Конституцията от ПП-ДБ, бе предложена не от други, а именно от депутати на ГЕРБ. (Малко повече от година преди ПП-ДБ да върне на масата темата за смяна на националния празник през законопроекта за изменение на Конституцията, депутати от ГЕРБ-СДС, начело с бившия образователен министър Красимир Вълчев, поеха инициативата за промяна, но чрез изменение на Кодекса на труда. Аргументът - "това е денят, който в най-голяма степен обединява обществото". Любопитното е, че тогава тази идея не се хареса на сегашните вносители на поправката - б.а.).

Пеевски днес повтори тезата си, че казусът с 24 май ще се решава между двете четения на промените в основния закон, но заяви, че след отказа на ГЕРБ е ясно "накъде вървиме", защото "без техните гласове няма как да стане".

"В общи линии, това ще отпадне. По-скоро няма да се случи. Ние и да не се откажем идеята, без ГЕРБ не може да се случи", добави той.

Санкционираният депутат добави още, че Движението няма да подкрепи и идеята на министъра на финансите Асен Василев за връщане на 20-процентния данък добавена стойност (ДДС) за ресторантьорите, нито финансовите стимули за доноси за данъчни измами:

"И това няма да го подкрепим. За нас това е една репресия, ще почнат едни измислени сигнали. Вие как си го представяте? Всеки ще почне да си пуска сигнали по фирмите. Все в някоя фирма ще има нещо. Ще има хора, които ще пускат сигнал след сигнал, за да си вземат бонуса. Това е смешно. Няма да се случи".

Пеевски добави, че ГЕРБ и ДПС няма да гласуват идеите на Асен Василев и призова ПП-ДБ да си търсят подкрепа другаде.

Запитан защо той се е превърнал в говорител на ДПС, а не говори лидерът на партията Мустафа Карадайъ, Пеевски лаконично отговори: "Няма нищо изненадващо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

4

БотоксПутю

27.09 2023 в 17:14

Току-виж отсякъл, че Курбан Байряма ще стане национален празник?

22548

3

dolivo

27.09 2023 в 16:29

Шиши Прасчев отсече

-1974

2

Владè

27.09 2023 в 15:45

А честито бъгаре и бъгарцки журналета ( по Д-р Тони Филипов) . Някой прогрессивен журнаГлист ( по Николай Колев - Босия) , да посмее да се изпражни с коминтар на думите на пйеейфски? Цолева, молева, павунова,айвън бедроуф( отломки презряни ог славното Радио Свободнa Европа) , бенофска,бенатофска, безписмените репортерчета от бьенитьиету, ридактyрьити им, сцинарьйестити на славфчоуу гъзето на прьехуда , бакал иваноффф с мазната шапчица и група съвецки учени?
А иначе основния проблем на бегето е Хекимянката? Кой го турна кмет, що е дялал, с кого, а по Нова и другите слугински медии до сега все на полза роду дялали.
А стига бе, фалшифци опинионисти.

723

1

user4eto

27.09 2023 в 15:30

Бойко и пеевски, пак погълнаха руските шнурове...

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки