Борисов против 'бонуси за доноси', няма да подкрепи 20% ДДС за заведенията

Кристина Минчева 27 септември 2023 в 12:20 902 0

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи предложението за борба с укриването на данъци. 

„Асен Василев ще дойде в 13:30 в парламента, защото ние по време на цялата кампания сме казвали, че този тип бизнес – ресторантьори, фитнеси и всички останали дейности с цел забавление, понесоха най-големия удар от COVID-19. Буквално бяха размазани от мерките тогава. Затова направихме тези предложения и те се приеха от предишното или по-предишното Народно събрание – да им се намали ставката на ДДС“, коментира Бойко Борисов.

Той посочи, че „Държавна сигурност не може да съществува без доноси“.

„Все някой трябва да донася, да клевети, да пуска сигнали и да получава агентурни пари. Какви са тези „бонуси за доноси“? Това навремето бяха сътрудниците на държавна сигурност, водещите офицери взимаха по 30 лв. за това, че имат агент. И сега, ако имаш агент, който да ти донася, ще получиш бонус за това. След като внуците, синовете на ДС управляват, доносът е храната, с която живеят“,каза лидерът на ГЕРБ.

Той даде пример, че всеки може да си избере от търговския регистър 100 фирми, за които да подаде доноси. При проверката "все една ще хванат в нарушения". 

„Такива авангардни предложение е добре да се обсъдят с некоалиционните партньори, за да не се налага да ги коментираме постфактум“, каза още лидерът на ГЕРБ-СДС.

Вчера представители на партията също съобщиха, че няма да подкрепят  връщане на ставката от 20 процента ДДС за заведенията, както е предвидено в пакета данъчни закони, който Министерството на финансите разработи и пуска за обществено обсъждане. 

Промяната съобщи министърът на финансите Асен Василев пред журналисти след участието си в традиционната бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара в България. Василев обясни, че основните промени са свързани с част от европейските директиви за глобалния данък за големи компании, който трябва да влезе в сила от 1 януари, както и с прецизиране на някои текстове, свързани със събираемост и затягане на режимите за събираемост.

Малко по-рано днес Борисов каза, че партията му няма да подкрепи и смяната на националния празник от 3 март на 24 май, въпреки това според него "сглобката е много стабилна, непоклатима". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!