Първо заседание на парламентарната комисия за полицейското насилие: Много предложения, но не и вътрешен правилник

Йорданка Веселинова 27 юли 2021 в 19:21 1675 0

Снимка FB/ Отровното трио

Първото заседание на временната парламентарна комисия за полицейското насилие и подслушването на протестиращи продължи само 20 минути. За това време членовете й решиха, че е нужно да приемат вътрешен правилник, както и да изготвят списък за лицата, които трябва да бъдат изслушани в комисия.

Друго предложение на депутатите е разследването да не обхваща само 10 юли (битите студенти зад колоните на МС) и 2 септември (денят на обгазяване, побои и масови арести), а и 7 август (среднощното разчистване на блокадата на Орлов мост), 24 септември (контрапротестът срещу блокирането на булеварди), както и 22 септември (сблъсъците до сградата на БАН).

Полицейското насилие

За дните 10 юли и 2 септември 2020 г. от комисията ще поискат информацията от Столичната община за постъпилите заявления за протести и утвърдените зони за сигурност. 

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме" предложи да бъдат поискани и записи от частни охранителни камери, както и записи на протестиращите.

От комисията ще настояват още за информация от СДВР за това дали има проверка по повод полицейското насилие на 10 юли и има ли наказани.

Председателят на комисията Хаджигенов предложи да бъдат изготвени списъци за жертви и свидетели на полицейско насилие, които да бъдат изслушани.

Подслушването на протестиращи

Хаджигенов представи списък от четири страници с номера на преписки за удължаване на разрешенията за използване на СРС. Той призова те да бъдат изпратени до ръководството на Специализирания наказателен съд, както и да поискат цялата документация.

Той коментира, че искания за документация ще се изпращат до всички звена, защото "не знаем откъде какво ще дойде".

По негови думи документацията, свързана с подслушването, в ГДБОП е запазена, в ДАНС е частично запазена, така е и в Дирекция Вътрешна сигурност на МВР.

Вътрешният правилник се оказа проблем

Първото заседание на временната комисия започна с предложението да се прескочи създаването на вътрешни правила.

Това предложи председателят й Николай Хаджигенов, но искането му бе отхвърлено от останалите членове на комисията. Така изработването на вътрешни правила се отложи за следващата седмица.

Във временната комисия за полицейското насилие да бъдат изслушани служебният вътрешен министър Бойко Рашков, представители на ДАНС, ГДБОП, ДАТО, Дирекция Вътрешна сигурност на МВР, Бюрото за СРС, както и на специализираната прокуратура. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови