Бежанците у нас се увеличават рязко, 63% от българите ги смятат за заплаха

OFFNews 28 септември 2015 в 14:38 4672 9

Рязко се е увеличил бежанският натиск върху страната ни през тази година, отчети Държавната агенция за бежанците (ДАБ). 63 на сто хората у нас обаче смятат бежанците за заплаха за България, сочи проучване на "Алфа рисърч".

11 742 души са потърсили закрила у нас от началото на годината до 23 септември, докато през 2010 г. техният брой е бил едва 1025, съобщи Никола Казаков, шеф на ДАБ, на конференция в столицата, организирана от евродепутата Светослав Малинов. 

Общо за пет години над 33 хиляди души са потърсили закрила в България, а 9300 са получили статут на бежанци. Казаков подчерта още, че най-голяма е групата на сирийците, следвана от тази на иракчаните. Като цяло чужденците, които търсят закрила у нас, са с нисък образователен ценз. 

Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" съобщи, че 89% процента от хората смятат, че България трябва да се бори с каналите за трафик на хора, а 76 на сто да се усили оградата по границата. Едва 11 процента от българите смятат, че Европа ще се справи успешно с кризата, а 63 на сто поддържат квотният принцип. 

Изследването е проведено в периода 5-7 септември и е по поръчка на БНТ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!